Flere eldre og syke bør ta vaksine mot pneumokokker
Nyhet
|Oppdatert
Folkehelseinstituttet er bekymret for den lave dekningen av pneumokokkvaksine blant eldre og personer med underliggende sykdom og oppfordrer derfor flere til å beskytte seg mot sykdommen. Nå er det kort tid igjen for de som vil ha den gratis.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenPneumokokkvaksine beskytter mot sykdom forårsaket av pneumokokkbakterien som kan gi lungebetennelse, ørebetennelse eller bihulebetennelse. I tillegg kan bakterien gi et alvorlig sykdomsforløp som blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse med høy dødelighet.
Fortsatt gratisdoser igjen
Tidlig i Korona-pandemien bestilte Folkehelseinstituttet mange doser av pneumokokkvaksinen Pneumovax, langt flere enn tidligere år. En del av Pneumovax-dosene har kort holdbarhet (16. juni 2022). For å hindre at viktige vaksinedoser må kasseres besluttet Helse- og omsorgsdepartementet at Folkehelseinstituttet kunne distribuere 52 000 doser Pneumovax gratis.
Det er fortsatt gratisdoser igjen, men nå haster det. Bestillinger fra helsetjenesten om gratis vaksine må bestille innen 1. juni og den må settes innen 16. juni.
– Vi vet at pneumokokkvaksine gir eldre og personer med underliggende sykdom god beskyttelse mot alvorlig pneumokokksykdom, men det er altfor få som tar vaksinen. Det bekymrer oss. De som anbefales å ta vaksinen bør benytte seg av tilbudet, sier Geir Bukholm, assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet.
Bukholm forklarer at den lave dekningen kan skyldes at det tidligere har vært vanskelig å få tak i pneumokokkvaksine. I tillegg er navnet på sykdommen og vaksinen vanskelig å huske, skrive og uttale. For å gjøre det enklere kan de som ønsker vaksine, kontakte sin fastlege og si at de ønsker vaksine mot lungebetennelse.
Vaksine kan forebygge sykdommen
Pneumokokkbakterien kan finnes i nese og svelg, særlig hos friske barn. Smitte skjer via dråpesmitte fra person til person, blant annet ved hosting og nysing. De fleste blir ikke syke, men noen personer har større risiko for å få alvorlig pneumokokksykdom dersom de blir smittet. Pneumokokksykdom kan forebygges gjennom vaksinasjon.
Pneumokokkvaksine tas hvert tiende år og anbefalingen gjelder alle som er 65 år eller eldre, har immunsvikt eller kroniske sykdom, se liste i Pneumokokkvaksine - veileder for helsepersonell.
(Oppdatert 3. juni 2022 om at bestilling av gratis vaksiner innen 1. juni gjelder helsetjenesten.)