Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Én person har fått påvist apekopper i Norge»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Én person har fått påvist apekopper i Norge

Nyhet

Én person har fått påvist apekopper i Norge

Folkehelseinstituttet har i dag blitt informert om et bekreftet tilfelle av apekopper i Viken fylke. Det viser prøver analysert på Oslo universitetssykehus.

Folkehelseinstituttet har i dag blitt informert om et bekreftet tilfelle av apekopper i Viken fylke. Det viser prøver analysert på Oslo universitetssykehus.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Den smittede er bosatt i Viken og har nylig vært på reise i utlandet. Tilfellet har kobling til det pågående utbruddet i Europa. Vedkommende fikk symptomer etter hjemkomst og tok selv kontakt med helsetjenesten. Vedkommende blir fulgt opp av helsetjenesten etter gjeldende retningslinjer.   

Nærkontakter blir kontaktet

Helsetjenesten i hjemkommunen til den smittede har sammen med FHI gjennomført smittesporing. Risiko for videre smitte anses som svært lav.

Nærkontakter av den smittede blir kontaktet og bedt om å følge med på symptomer, samt å ringe fastlegen eller legevakten dersom de får symptomer. De vanligste symptomene er feber og nedsatt allmenntilstand etterfulgt av utslett og lymfeknutehevelse.

Helsetjenesten er forberedt

– Det er ikke uventet at vi har fått et tilfelle av apekopper i Norge, og helsetjenesten er forberedt på det, sier Helena Niemi Eide, lege ved FHI.  

Folkehelseinstituttet har laget rutiner og anbefalinger for hvordan helsetjenesten skal håndtere personer som kan være smittet.  

 Oslo universitetssykehus har etablert diagnostikk for apekoppevirus. De første prøvene sendes også til Folkhälsomyndigheten i Sverige for kvalitetssikring.

Om sykdommen

Apekopper gir feber og vannkoppelignende utslett. De fleste blir friske uten behandling. Det er kun i sjeldne tilfeller man ser alvorlig sykdom. Apekopper fører svært sjelden til dødsfall. Sykdommen smitter fra dyr (primært gnagere) til mennesker, men kan også smitte mellom mennesker via kontakt med utslett og/eller dråper. Viruset smitter primært ved tett kontakt. Apekopper er vanligst i en del land i Vest- og Sentral-Afrika, men det er nå et pågående utbrudd i flere land. 


Merk: Av hensyn til den smittedes personvern vil myndighetene ikke opplyse om kjønn, alder og bosted til vedkommende, og heller ikke hvor den smittede har vært på reise.