Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Eldre og sykehjemsbeboere anbefales ny oppfriskningsdose»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Eldre og sykehjemsbeboere anbefales ny oppfriskningsdose

Nyhet

Eldre og sykehjemsbeboere anbefales ny oppfriskningsdose

Personer som er 75 år eller eldre anbefales en ny oppfriskningsdose med koronavaksine fra 1. juli 2022. Folkehelseinstituttet ber kommunene prioritere sykehjemsbeboere og personer over 80 år først.

Personer som er 75 år eller eldre anbefales en ny oppfriskningsdose med koronavaksine fra 1. juli 2022. Folkehelseinstituttet ber kommunene prioritere sykehjemsbeboere og personer over 80 år først.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

FHI sin overvåkning viser at vi er på vei inn i en sommerbølge med økt koronasmitte som følge av at en ny koronavariant av omikron (omikron BA.5) er i ferd med å bli dominerende og som sprer seg raskere enn tidligere varianter.  

– Selv om det er usikkert hvor stor denne smittebølgen blir anbefaler vi at de eldste og mest sårbare beskytter seg med en oppfriskningsdose allerede nå, sier Geir Bukholm assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet.  

Bukholm forklarer at anbefalingen er et resultat av at FHI nå ser økte innleggelsestall på sykehus blant personer som er 75 år og eldre, også hos dem som har fått 3 vaksinedoser. 

De eldste prioriteres først 

Anbefalingen om en ny oppfriskningsdose for personer som er 75 år og eldre og sykehjemsbeboere trer i kraft fra 1. juli, men den enkelte kan ikke forvente at kommunene har et tilbud til alle i denne gruppen med en gang.  

Kommunene bør begynne med å tilby ny oppfriskningsdose til de mest sårbare, og for de i sykehjem og med hjemmesykepleie. Disse er allerede under omsorg av pleiepersonale som mange steder vil kunne være vaksinatører. 

FHI anbefaler derfor følgende prioriteringsrekkefølge: 

  1. Sykehjemsbeboere og sårbare personer 75 år og eldre med hjemmesykepleie 
  2. Aldersgruppen 80 år og eldre 
  3. Aldersgruppen 75-79 år   

For svært skrøpelige syke pasienter, anbefales en nøye avveiing av nytte versus ulempe ved vaksinering, slik FHI har omtalt i sin vaksinasjonsveileder. 

Folkehelseinstituttet anbefaler at kommunene er klare til å starte vaksinering av 65-74 åringene og 18-64 med underliggende risikotilstander fra 1. september. Pandemien er uforutsigbar, og kommunene må være forberedt på at det kan komme endringer når det gjelder oppstart av vaksinasjon av disse gruppene og andre grupper. 

De på 75 år og eldre som har gjennomgått sykdom skal også ta oppfriskningsdose 

Gjennomgått omikroninfeksjon ser ut til å gi en lavere grad av immunstimulering sammenlignet med tidligere varianter. Personer som er 75 år eller eldre og sykehjemsbeboere som har gjennomgått infeksjon anbefales derfor også å ta oppfriskningsdose. Det bør være minimum 3 uker mellom gjennomgått koronasykdom og ny oppfriskningsdose, men et lengre intervall vil som regel gi en bedre immunrespons. 

Oppfriskningsdose kan tilbys tidligst 4 måneder etter siste vaksinedose.  

Organisering av tilbudet 

Kommunene er ansvarlig for hvordan tilbudet organiseres. Befolkningen vil finne informasjon på kommunenes nettside om når og hvordan de ulike gruppene får innkalling eller kan oppsøke vaksinasjonstilbudet.  

– Vi har forståelse for at det er krevende for kommunene å organisere vaksinasjon i ferieavviklingen, og har full tillit til at de løser det på den beste måten ut fra de ressurser de har tilgjengelig, avslutter Bukholm.