Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «De fleste har overvekt eller fedme»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • De fleste har overvekt eller fedme

Nyhet

De fleste har overvekt eller fedme

Andelen nordmenn med overvekt eller fedme, er høyere enn andelen normalvektige.

To overvektige personer
Foto: Colourbox.com

Andelen nordmenn med overvekt eller fedme, er høyere enn andelen normalvektige.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Bare 23 prosent av mennene og 42 prosent av kvinnene mellom 40 og 49 år har en BMI på under 25, som regnes som normalvektig. Resten er enten overvektige eller har fedme. Det viser tall fra flere undersøkelser som blir beskrevet i Folkehelserapportens kapittel om overvekt og fedme.

Overvekt regnes som en kroppsmasseindeks (BMI) på 25 eller mer, som går over i fedme når BMI bikker 30 (se faktaboks).

– Vi ser at det er flere som har overvekt og fedme enn som er normalvektige. Det er flest menn når vi snakker om overvekt og fedme, men litt flere kvinner som har fedme grad 2 og 3 (BMI ≥ 35 og 40 kg/m2), sier overlege Haakon Meyer ved Folkehelseinstituttet.

– Vi vet ikke årsaken til dette, men både når det gjelder svært lav og svært høy BMI, så er andelen høyere hos kvinner enn hos menn, sier Meyer.

Økt livvidde

Vi kan også måle fedme på andre måter enn BMI. Midjemål er en måte å måle såkalt bukfedme på. Andelen med bukfedme har også økt.

– Det er ingen overraskelse at andelen med overvekt og fedme har økt de siste årene, dette har vært en mangeårig trend, sier Meyer.

På slutten av 1960-tallet hadde kun fem prosent av norske menn i 40-årene fedme. For kvinnene sin del ble delen med fedme redusert fra 13 til 7 prosent fra 1960-tallet frem til slutten av 1970-tallet, før det begynte å øke igjen fra 1980.

– I tillegg har livvidden økt kraftig hos både menn og kvinner, forteller Meyer.

Det har også vært en økning i overvekt og fedme hos barn over tid. Imidlertid kan det se ut som om denne økningen har stabilisert seg de siste årene. Vi mangler imidlertid data fra Norge etter covid-19-pandemien.

Store geografiske forskjeller

Andelen med fedme er større utenfor byene enn i byene. 22 prosent har fedme i Nordland, mot bare 11 prosent i Oslo, viser selvrapporterte tall fra Den nasjonale folkehelseundersøkelsen (NHUS), som ble gjennomført av Folkehelseinstituttet i 2020

– Vi vet fra tidligere undersøkelser at det er en mindre andel som har fedme i urbane befolkninger, og Oslo er det eneste fylket i Norge som kun består av en by, sier Meyer.

Andel av befolkningen med fedme i de norske fylkene. Tall fra 2020. Kilde: Den nasjonale folkehelseundersøkelsen (NHUS).