Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Apekopper klassifisert som allmennfarlig smittsom sykdom»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Apekopper klassifisert som allmennfarlig smittsom sykdom

Nyhet

Apekopper klassifisert som allmennfarlig smittsom sykdom

Den nye klassifiseringen gjør at utbruddet av apekopper blir enklere å håndtere, og pasientene får nye rettigheter.

Den nye klassifiseringen gjør at utbruddet av apekopper blir enklere å håndtere, og pasientene får nye rettigheter.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Etter råd fra Folkehelseinstituttet og etter en offentlig høring har Helse- og omsorgsdepartementet i dag klassifisert apekopper som en allmennfarlig smittsom sykdom etter smittevernlovens paragraf 1-3. Endringen støttes også av Helseutvalget, som blant annet arbeider for å forebygge seksuelt overførbare sykdommer blant menn som har sex med menn. 

Pasienter som har mistanke om eller har fått påvist en allmennfarlig smittsom sykdom kan få gratis undersøkelse og behandling hos lege. Videre har legen og pasienten plikt til å foreta smitteoppsporing slik at andre som kan ha vært smittekilde eller utsatt for smitte også kan bli undersøkt. 

– Denne klassifiseringen endrer ikke strategien mot utbruddet av apekopper i Norge, men sikrer rettigheter for pasientene og gjør det enklere å gjennomføre strategien, sier avdelingsdirektør Siri Feruglio ved Folkehelseinstituttet. 

Apekopper har siden våren 2022 forårsaket et utbrudd i store deler av verden med over 40 000 tilfeller så langt. Det er nesten bare menn som har sex med menn som er blitt smittet, og seksuell og annen intim kontakt er smittemåten i nesten alle tilfellene. I Norge er det så langt påvist 77 tilfeller, alle menn.  

Strategien mot apekopper har som mål å stoppe utbruddet i Norge.  De utsatte gruppene oppfordres til å redusere risikoatferd, og det legges til rette for at helsetjenesten kan til tilby undersøkelse og testing. Kommunelegene bidrar til smittesporing. FHI tilbyr vaksinasjon til særlig utsatte grupper. 

Folkehelseinstituttet vurderer at det fortsatt er fare for at utbruddet fortsetter i noen miljøer av menn som har sex med menn, men at det er svært liten fare for noen epidemi i befolkningen for øvrig. 

Med denne forskriftsendringen får apekopper samme klassifisering som gonore, syfilis og hiv, som i Norge er sykdommer som særlig rammer menn som har sex med menn. Forskriften trer i kraft fra midnatt 26. august.