Få varsel ved oppdateringer av «Norsk ammeprogram skårer høyt i Europa»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Norsk ammeprogram skårer høyt i Europa
Nyhet
Programmet "Ammekyndig helsestasjon" nest best i EU-kåring
Folkehelseinstituttets mor-barn-vennlige program «Ammekyndig helsestasjon» er rangert på andreplass av de fem tiltakene som flest medlemsland i EU er interessert i å starte. Det kan også bli et innsatsområde innen EUs myndighetssamarbeid om ikke-smittsomme sykdommer.

Folkehelseinstituttets mor-barn-vennlige program «Ammekyndig helsestasjon» er rangert på andreplass av de fem tiltakene som flest medlemsland i EU er interessert i å starte. Det kan også bli et innsatsområde innen EUs myndighetssamarbeid om ikke-smittsomme sykdommer.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden
I 2022 mottok EU 58 søknader fra programmer som ba om å bli evaluert som beste praksis. Programmene ble gjennomgått av EUs eksperter. Bare 15 prosjekter skåret høyt nok til å bli presentert under webinaret EUs markedsplass for beste praksis i forebygging av ikke-smittsomme sykdommer, der deltakerne rangerte prosjektene. Under avstemningen kom Norges bidrag «Ammekyndig helsestasjon» på 2. plass.
Presentert på internasjonalt webinar
Seniorrådgiver og jordmor Ina Aasen og forsker og ernæringsfysiolog Anne Bærug fra Folkehelseinstituttet (FHI) presenterte programmet «Ammekyndig helsestasjon» under webinaret.
«Ammekyndig helsestasjon» er basert på Verdens helseorganisasjons/UNICEFs «Baby-friendly standard», som tidligere er innført ved landets føde- og barselavdelinger – og som tar utgangspunkt i kunnskapsgrunnlaget «Ti trinn for vellykket amming». Kunnskapsgrunnlaget for denne faglige standarden ble oppdatert i 2017, basert på 22 systematiske oversikter gjennomført i tråd med Cochrane handbook for systematic reviews of interventions.
– Kvinner i Europa ammer minst i verden, så det er viktig å løfte dette arbeidet. Denne kåringen viser at mange land er interessert i å starte med lignende program som vårt, sier Anne Bærug i FHIs enhet for amming.
15 programmer plukket ut på forhånd
Det var «The Steering Group on Promotion and Prevention» underlagt EU-kommisjonen som presenterte nyheten om at det norske initiativet klatret nesten helt til topps i denne rangeringen. Dette er de fem beste:
1. Diabetes in Movement
2. Baby-friendly community health services (Ammekyndig helsestasjon)
3. Austrian Early Childhood Intervention Programme
4. What's your bet?/ What's at stake?
5. FAST Heroes: A global school-based stroke education campaignEU vil videreutvikle gode tiltak
EU har som mål å identifisere, videreutvikle og overføre gode tiltak for å fremme folkehelse og forebygging i Europa. Programmer som blir karakterisert som «Best practice» er allerede gjennomført i helsetjenesten, er evaluert og har en dokumentert effekt. De må også kunne egne seg for pilotprosjekter eller bli gjennomført i flere EU-land.
Dersom andre land ønsker å implementere et beste praksis-program, kan det bli valgt ut som en del av EUs «Joint Actions». Tiltakene vil da få finansiering i 2023 over EUs fjerde helseprogram. Dersom tiltaket blir valgt ut og finansiert, er det forventet at fagmiljøet som fremmet forslaget også spiller en aktiv rolle i å dele kunnskap og erfaringer med andre land – når det skal gjennomføres.
Aktuell artikkel på PubMed: