Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Oppstart av vaksinasjon fra aldersgruppen 65-74»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Oppstart av vaksinasjon fra aldersgruppen 65-74

Nyhet

Oppstart av vaksinasjon fra aldersgruppen 65-74

– Det er spesielt viktig at de over 75 og personer på sykehjem tar en fjerde dose med koronavaksine nå. Målet må være å bli ferdig med vaksinering av denne aldersgruppen så raskt som praktisk mulig. De kommunene som allerede har gitt et godt tilbud til denne gruppen, kan nå fortsette med å vaksinere de mellom 65 og 75, sier assisterende direktør Geir Bukholm.

– Det er spesielt viktig at de over 75 og personer på sykehjem tar en fjerde dose med koronavaksine nå. Målet må være å bli ferdig med vaksinering av denne aldersgruppen så raskt som praktisk mulig. De kommunene som allerede har gitt et godt tilbud til denne gruppen, kan nå fortsette med å vaksinere de mellom 65 og 75, sier assisterende direktør Geir Bukholm.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Kommunene kan fortsette med neste gruppe når de over 75 år har fått et godt nok tilbud.

Alle kommuner bør tilby vaksinering av aldersgruppen 75 år og eldre og sykehjemsbeboere med ny oppfriskningsdose (fjerde dose). – Det er viktig at kommunene sikrer god informasjon til denne aldersgruppen og tilbud om fjerde dose i denne gruppen før tilbudet gis til de yngre aldersgruppene, sier Bukholm.

Kommuner som selv vurderer at de har gitt et godt tilbud til aldersgruppen 75 år og eldre og sykehjemsbeboere, og har kapasitet til å gå videre med å gi tilbud til gruppen 65-74 år, kan gå videre med å tilby vaksiner til denne gruppen.

- Vi er usikre på hvordan epidemien vil utvikle seg nå på sensommeren og hvordan en høst- og vinterbølge vil bli. I tillegg vet vi at vaksinebeskyttelsen hos de som fikk vaksinen for lang tid siden svekkes gradvis. Vi er usikre på om variantvaksinene vil gi vesentlig bedre beskyttelse enn de vaksinene vi har tilgjengelig nå. Samlet sett gjør det at vi vurderer at man ikke bør vente helt til oktober med vaksinasjon av aldersgruppen 65-74 år, sier Bukholm.

Kommer med oppdatert vurdering for 18-64 med underliggende risiko

- Vi vil komme tilbake med en oppdatert anbefaling av tidspunkt for ytterligere vaksinering av personer i aldersgruppen 18-64 år med normal immunrespons, men som har underliggende risiko for alvorlig sykdomsforløp av covid-19, sier Bukholm.

De yngre risikogruppene med normalt immunforsvar antas fortsatt å være godt beskyttet mot alvorlig forløp av covid-19 med 3 doser vaksine. Gjennom sommerbølgen har forekomsten av sykehusinnleggelser med covid-19 som hovedårsak til innleggelsen, og covid-19 assosierte dødsfall, vært lav i aldersgruppen 18 til 64 år uansett vaksinasjonsstatus. Blant de yngre aldersgruppene er det dessuten høyere risiko for de sjeldne alvorlige bivirkningene, spesielt myokarditt, etter vaksinering.  En oppdatert vurdering av tidspunkt for vaksinering vil spesielt ta hensyn til sykdomsbyrde i denne gruppen og smittesituasjonen.

Personer med alvorlig svekket immunforsvar kan allerede i dag få tilbud om ny oppfriskningsdose etter vurdering av spesialisthelsetjenesten, uavhengig av alder.

Risikoen er fortsatt størst for de eldste

Folkehelseinstituttet understreker at det nå er personer 75 år og eldre og sykehjemsbeboere som først og fremst har størst risiko for alvorlig koronasykdom. Det er derfor viktig å sikre at sykehjemsbeboere og de over 75 år har fått et tilbud om andre oppfriskningsdose før tilbudet gis til de yngre aldersgruppene. Det samme gjelder viktigheten av å prioritere vaksinering av personer som ennå ikke er grunnvaksinert eller personer i risikogruppene som ikke har fått sin første oppfriskningsdose.