Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Verdens tuberkulosedag 24. mars»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Verdens tuberkulosedag 24. mars

Nyhet

Verdens tuberkulosedag 24. mars

I dag er det verdens tuberkulose-dag. Flere webinarer gir god informasjon om tuberkulosearbeidet internasjonalt i skyggen av covid-19 pandemien.

I dag er det verdens tuberkulose-dag. Flere webinarer gir god informasjon om tuberkulosearbeidet internasjonalt i skyggen av covid-19 pandemien.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Tuberkulose er – i likhet med covid-19 – en luftbåren infeksjonssykdom som utgjør en stor sykdomsbyrde verden over. I fjor er det beregnet at cirka 1,6 millioner mennesker døde av covid-19 mens 1,4 millioner døde av tuberkulose. 

I motsetning til covid-19, tar tuberkulose så mange liv hvert år.  En annen viktig forskjell til covid-19 er at tuberkulose er en sykdom vi har kunnet diagnostisere, forebygge og behandle i mange tiår.  

Alle kan smittes 

Hvorfor har vi da ikke gjort det? Dette spørsmålet stilte utviklingsminister Dag Inge Ulstein i LHL internasjonal sitt webinar i anledning tuberkulose-dagen i dag. I et annet webinar, arrangert av Leger uten grenser, minnet tuberkulose-pasienten Phumeza Tsile om at alle kan smittes av tuberkulose, fordi alle puster.  

Stor innsats, usikker effekt 

–  Håpet er at den enorme innsatsen og fremskrittene som er gjort med rask vaksineutvikling og effektiv smittesporing for covid-19 også vil bringe tuberkulose-arbeidet fremover. Men realistisk sett ser det ut til at det vil ha motsatt effekt, fordi de kreftene som til vanlig brukes på å bekjempe tuberkulose nå brukes til covid-19, sier overlege Trude Arnesen ved FHI 

Økning i tuberkulosedødsfall under pandemien 

Verdens helseorganisasjon (WHO) har beregnet at opp mot en halv million flere de av tuberkulose i 2020 fordi de ikke ble diagnostisert eller fikk avbrudd i behandlingen som følge av belastninger i helsetjenesten under covid-19 pandemien. 

– Når flere går lenge med udiagnostisert tuberkulose, blir flere smittet. På sikt kan enda flere kan dø, sier Trude Arnesen i FHI.  

Hun legger til at tuberkulose-arbeidet i Norge til nå ikke ser ut til å ha vært vesentlig skadelidende det siste året. 

Webinarer som er arrangert i dag

I anledning TB- dagen  er det arrangert flere webinarer. Her er lenke til to av dem:  

Eurosurveillance har lagt ut en samling aktuelle artikler, en av dem med forfattere fra FHI.