Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Utbruddsstammen påvist i importert storfekjøtt fra Tyskland»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Utbruddsstammen påvist i importert storfekjøtt fra Tyskland

Nyhet

Utbruddsstammen påvist i importert storfekjøtt fra Tyskland

Salmonella Enteritidis med samme genetiske profil som utbruddsstammen er påvist i et parti storfekjøtt importert fra Tyskland. Kjøttet er blant annet brukt i karbonadedeig. Så langt er det 22 tilfeller som mistenkes å tilhøre utbruddet med Salmonella Enteritidis.

Salmonella Enteritidis med samme genetiske profil som utbruddsstammen er påvist i et parti storfekjøtt importert fra Tyskland. Kjøttet er blant annet brukt i karbonadedeig. Så langt er det 22 tilfeller som mistenkes å tilhøre utbruddet med Salmonella Enteritidis.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Folkehelseinstituttet har, i samarbeid med Veterinærinstituttet, påvist Salmonella Enteritidis med utbruddsprofilen i et parti storfekjøtt importert fra Tyskland.

Det importerte partiet med storfekjøtt er brukt til blant annet karbonadedeig. Dette produktet er trukket fra markedet. Noe av det importerte partiet av storfekjøtt har også blitt solgt til andre virksomheter og Mattilsynet jobber fortsatt med å spore dette.

Dette stemmer godt med informasjonen vi har fra de tilfellene som så langt har blitt intervjuet, hvor flere oppgir å ha smakt på rå karbonadedeig, sier lege Hilde Marie Lund.

Jeg vil også minne om viktigheten av gjennomsteking av karbonadedeig og kjøttdeig som et viktig forebyggende råd, legger lege Hilde Marie Lund til.

Utbruddsetterforskning pågår i tett samarbeid med næringen, aktuelle kommuneoverleger, Veterinærinstituttet og Mattilsynet.

Av de totalt 22 tilfellene har 19 så langt fått påvist Salmonella Enteritidis utbruddsstammen. For 3 av tilfellene avventer vi en endelig bekreftelse, men foreløpige analyser tyder på at disse tilhører utbruddet. I tillegg avventer vi analyse av ett tilfelle.

Personene som tilhører utbruddet er prøvetatt i slutten av januar og frem til siste uke av februar (uke 4-8). De er i alderen fra 11 til 91 år, median alder er 60,5 år og 64 % er kvinner.  De smittede er bosatt i Viken (11), Oslo (3), Innlandet (2), Vestfold og Telemark (1), Agder (1), Rogaland (1), Vestland (1), Møre og Romsdal (1) og Nordland (1). 10 av tilfellene har vært innlagt på sykehus.

Symptomer på salmonellose

Salmonellose forårsakes av infeksjon med bakterien Salmonella. De vanligste symptomene er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuell feber. Diaréen kan i sjeldne tilfeller være langvarig og alvorlig. Hvert år blir det meldt mellom 900–1300 sykdomstilfeller av salmonellose til Folkehelseinstituttet. De fleste personene er smittet i utlandet.

Smittemåte

Salmonellabakterier smitter i hovedsakelig gjennom mat. Sammenliknet med de fleste andre land i Europa er forekomsten av salmonella mye lavere blant norske husdyr og norskproduserte næringsmidler. Smitteutbrudd med salmonella er derfor forholdsvis sjelden i Norge. Matvarer som er importerte fra land der salmonella er vanligere enn hos oss utgjør likevel en smitterisiko.

Smitte kan også skje fra person til person og i Norge er det dessuten påvist smittetilfelle fra ville dyr, som fugler og pinnsvin.

Internasjonalt er de vanligste smittekildene kjøttprodukt, særlig svin- og fjørfekjøtt, men også egg, eggprodukt, melkeprodukter som er upasteuriserte eller melkepulver, skalldyr, forurensede grønnsaker og krydder kan være kilder til infeksjon. Smitte kan også skje fra husdyr, inkludert kjæledyr som hund, katt, fugler og reptiler. I tillegg kan det skje smitteoverføring gjennom ikke-desinfisert drikkevann.

Forebyggende tiltak

Gjennomsteking og gjennomkoking av mat vil være et viktig forebyggende tiltak. God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltid er generelt viktig for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré, i tillegg er det viktig å unngå å forurense matvarer som ikke skal varmebehandles med matvarer som varmebehandles. Dersom du har diaré, bør du unngå å lage mat til andre.

Flere gode råd for å forebygge smitte fra mat eller vann: 

Om Salmonella