Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Utbrudd av yersiniose»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Utbrudd av yersiniose

Nyhet

Utbrudd av yersiniose

Publisert

Folkehelseinstituttet har oppdaget økt forekomst av mage-tarmbakterien Yersinia enterocolitica O3. Det er igangsatt utbruddsetterforskning i samarbeid med aktuelle kommuneoverleger, Veterinærinstituttet og Mattilsynet.

Folkehelseinstituttet har oppdaget økt forekomst av mage-tarmbakterien Yersinia enterocolitica O3. Det er igangsatt utbruddsetterforskning i samarbeid med aktuelle kommuneoverleger, Veterinærinstituttet og Mattilsynet.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Så langt er det påvist smitte hos 15 personer som er bosatt i flere ulike fylker i Norge. Pasientene er mellom 16 og 54 år og de fleste (66 prosent) er kvinner. De smittede er bosatt i ulike deler av landet: Viken (3), Trøndelag (5), Rogaland (2), Vestland (3), Møre og Romsdal (1) og Vestfold og Telemark (1). Det er påvist bakterier med lik DNA-profil hos alle de 15 personene og alle prøvene er tatt i løpet av siste uken i april og den første halvannen uke i mai 2021.

– På bakgrunn av hvor de smittede er bosatt er det sannsynlig at alle er smittet av yersiniose gjennom en matvare som er distribuert bredt, sier seniorrådgiver Heidi Lange ved avdeling for smittevern og beredskap i Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet samarbeider med kommunehelsetjenesten, Mattilsynet og Veterinærinstituttet for å kartlegge om pasientene kan ha felles smittekilde. Pasientene blir intervjuet og det lokale Mattilsynet tar prøver fra matprodukter i hjemmene til de som er smittet, dersom rester er tilgjengelig, for om mulig å finne kilden til utbruddet.

– Etterforskningsarbeid kan være komplisert og ta tid, og i mange saker vil man ikke klare å finne smittekilden eller å avklare om det dreier seg om en felles kilde, sier Heidi Lange.

Smitte og symptomer på yersiniose

Yersiniose er en infeksjon som skyldes bakterien Yersinia enterocolitica. De vanligste symptomene er diaré, feber og magesmerter, vanligvis av 1–3 ukers varighet. Reservoaret for bakterien er først og fremst gris. Hund og katt kan også være bærere av bakterien.

Yersiniabakterier smitter i hovedsak via mat, vanligvis via infiserte svinekjøttprodukter, forurensede grønnsaker eller salat og inntak av ikke-desinfisert drikkevann.

Hvert år meldes det vanligvis mellom 40–80 tilfeller av yersiniose til Folkehelseinstituttet. De fleste er smittet innenlands, cirka 60-80 prosent av meldte tilfeller.

Tidligere utbrudd

Det er etterforsket flere utbrudd forårsaket av yersiniose i Norge de siste årene. Mistenkt smittekilde i de ulike utbruddene har blant annet vært sylte laget av svin og ulike salatprodukter som importerte ferdig vaskede bladsalater.

Forebyggende tiltak

God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltider er generelt viktig for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré. Dersom man har diaré, bør man alltid unngå å lage mat til andre.

Andre forebyggende tiltak for å unngå smitte med yersiniabakterien er å:

  • skylle godt grønnsaker og salater som skal spises rå
  • gjennomsteke eller gjennomkoke farsemat som inneholder svinekjøtt
  • sørge for at hele stykker av svinekjøtt (koteletter, steker, fileter o.l.) er godt stekt
  • unngå ikke-desinfisert drikkevann
  • vaske hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr samt før matlaging og måltider
  • vaske hender, kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, før disse brukes til tilberedning av annen mat

Informasjon om Yersinia enterocolitica og aktuelle smittekilder kan finnes på FHI sine nettsider: