Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Sesongen 2021/2022: Gratis influensavaksine til målgruppene»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Sesongen 2021/2022: Gratis influensavaksine til målgruppene

Nyhet

Sesongen 21/22: Gratis influensavaksine til målgruppene

Influensavaksinen blir gratis i sesongen 2021/2022, både for risikogruppene for alvorlig influensa og for andre målgrupper for influensavaksinasjon.

Influensavaksinen blir gratis i sesongen 2021/2022, både for risikogruppene for alvorlig influensa og for andre målgrupper for influensavaksinasjon.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Regjeringen har i år som i fjor vedtatt at influensavaksinen skal være gratis for alle som tilhører risikogruppene for influensavaksinasjon. Nytt i år er at vaksinen også vil være gratis for arbeidsgivere som plikter å tilby vaksine til sine ansatte.

Vaksinering av risikogrupper

  • Vaksinering i regi av fastleger vil sesongen 2021/2022 organiseres på samme måte som for fjorårssesongen. Det innebærer at fastlegene får kompensert kr 200 fra HELFO per vaksinering. I den forbindelse settes et tak på egenandelen for den som vaksineres på kr 50. For personer med frikort vil vaksinering være gratis.
  • Nytt i år er at det også gis kompensasjon til vaksinering i kommunal regi. Kommunenes utgifter til influensavaksinering vil ses i sammenheng med utgiftene til koronavaksineringen, og arbeidet vil kompenseres som en del av det samme arbeidet. Influensavaksinering i regi av kommunen vil derfor være gratis for personer i risikogruppene.

Vaksinering av øvrige målgrupper

  • Personer som bor sammen med immunsupprimerte personer, eller som er tilsvarende nære, anbefales å ta influensavaksine. Denne gruppen kan få vaksinen gratis.
  • Influensavaksinen vil sesongen 2021/2022 være gratis for arbeidsgivere som plikter å tilby vaksine til sine ansatte. Dette gjelder helsepersonell/andre ansatte i helse- og omsorgstjenesten som har nær kontakt med pasienter ved behandling eller pleie, samt svinerøktere/andre med nær kontakt med levende griser. Arbeidsgivere må imidlertid selv stå for utgifter til vaksineringen.

Vaksinering av personer utenom målgruppene

Det er ingen grupper som frarådes å vaksinere seg mot influensa, men personer som ikke tilhører målgruppene for influensavaksinasjon må selv bekoste både vaksine og vaksinering. Disse har anledning til å ta vaksine ved apotek eller private vaksinasjonskontor – eventuelt hos fastlegen dersom fastlegekontoret har tilgang på vaksinedoser til ordinært salg, eller via bedriftshelsetjeneste eller liknende tilbud. Denne tjenesten blir prissatt av den enkelte tilbyder.

Koronavaksine beskytter ikke mot influensa

Influensavaksinen reduserer risikoen for alvorlig influensasykdom, men har dessverre ingen effekt mot koronavirus. Tilsvarende vil vaksine mot koronavirus ikke beskytte mot influensasykdom.

Influensavaksinen har begrenset varighet, blant annet fordi virusene stadig utvikler seg. Tok du influensavaksine i fjor, må du derfor også ta vaksine i år for å oppnå beskyttelse mot influensa.

Øvrige vaksiner

  • Folkehelseinstituttet har kjøpt inn en forsterket vaksine til beboere i sykehjem som er 65 år eller eldre: Fluad, forsterket med adjuvansen MF59. Denne vaksinen er gratis, på lik linje med den ordinære injeksjonsvaksinen.
  • Nesesprayvaksinen til barn, FluenzTetra, selges kun i tipakning og til fullpris, som utgjør 2197 kroner. Vaksinen må betales i sin helhet, men vaksinering av barn i risikogruppene er gratis hos fastlegen.  

Vaksinebestilling

Alle forhåndsbestilte vaksinedoser sendes ut i uke 40-43. Det er fremdeles mulig å etterbestille influensavaksine. Etterbestillinger sendes ut fortløpende fra uke 44 og fremover.

Det er også viktig å huske på at det er krav om elektronisk registrering av influensavaksinasjoner til SYSVAK.

Kan rekvireres av apotekfarmasøyt eller lege

  • Det er kun lege og apotekfarmasøyt som har rekvireringsrett for influensavaksine. Organisering av influensavaksinasjonen i kommunene må ta høyde for dette.
  • Apotekfarmasøyter kan rekvirere og sette influensavaksine uten at pasienten må innom lege. Vaksinasjon i apotek omfattes ikke av influensavaksinasjons-programmet, og må betales i sin helhet av pasienten selv. Det vil si vaksine til full pris pluss kostnader til vaksinering.