Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Rekordhøy vaksinedekning mot influensa blant de over 65 år»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Rekordhøy vaksinedekning mot influensa blant de over 65 år

Nyhet

Rekordhøy vaksinedekning mot influensa blant de over 65 år

Så langt i år har 63 prosent av befolkningen i aldersgruppen over 65 år, tatt influensavaksine. Dette er den høyeste dekningen noensinne. Folkehelseinstituttet ønsker likevel at dekningen øker ytterligere - til over 75 prosent.

Så langt i år har 63 prosent av befolkningen i aldersgruppen over 65 år, tatt influensavaksine. Dette er den høyeste dekningen noensinne. Folkehelseinstituttet ønsker likevel at dekningen øker ytterligere - til over 75 prosent.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

– Målsettingen er en influensavaksinasjonsdekning på minimum 75 prosent blant risikogruppene, i tråd med anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon og EU, sier leder for influensavaksinasjonsprogrammet, Kjersti Rydland. 

Rydland forklarer at influensavaksinen ikke gir flokkimmunitet på samme måte som barnevaksinene, derfor teller hver eneste dose for å unngå alvorlig sykdom og dødsfall på grunn av influensa.

Økning av influensa

Overvåkningen av årets influensavirus begynte som vanlig i midten av oktober, og utbredelsen av sykdommen har vært svært lav i hele høst. Den siste uken er det imidlertid registrert en dobling av nye innlagte med influensa og påviste influensavirus. Hvilken effekt de nye tiltakene mot koronasykdom vil ha på influensaspredningen, er imidlertid usikkert. Det er mulig at det kan dempe den noe. 

– Smittespredningen kan øke svært raskt hvis influensaviruset først får fotfeste i deler av befolkningen. Alle som anbefales influensavaksine, bør ta den nå for å få effekt av vaksinen før influensa blir utbredt, oppfordrer Rydland. 

Før koronapandemien var det i snitt 5 000 influensarelaterte sykehusinnleggelser og rundt 900 dødsfall hver sesong. De fleste av disse var personer over 65 år. 

Lav dekning hos barn

En annen risikogruppe som har for lav vaksinasjonsdekning, er barn med høyere risiko for influensarelatert sykehusinnleggelse. Ifølge norske studier er omtrent 5 prosent av barnebefolkningen i en risikogruppe for alvorlig influensa. Per i dag er vaksinasjonsdekningen blant barn i alderen 0-18 år på 1 prosent, noe som tilsier at for få barn i risikogruppene har fått vaksine. 

– I den situasjon vi har nå, er det svært viktig å unngå at utbredt sirkulasjon av influensavirus fører til mer sykdom og sykehusinnleggelser senere i vinter, sier Rydland. 

FHI har i år bestilt langt flere vaksinedoser enn tidligere år. Så langt er 1,25 millioner personer vaksinert mot influensa, ifølge det nasjonale vaksinasjonsregisteret SYSVAK. FHI har fortsatt noen hundre tusen doser igjen på lager som kan bestilles av kommuner og andre som vaksinerer målgruppene. Apotekene har også igjen doser, som kan kjøpes til fullpris og settes hos dem. 

Geografisk variasjon

Vaksinasjonsdekningen for de over 65 år varierer fra fylke til fylke med et ganske stort spenn. 

Figur 1: Fylkesvis vaksinasjonsdekning for personer over 65 år per 14.12.21, hentet fra nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK.imagekwhbc.png