Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Rapport for barnevaksinasjonsprogrammet 2019 og 2020»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Rapport for barnevaksinasjonsprogrammet 2019 og 2020

Nyhet

Rapport for barnevaksinasjonsprogrammet 2019 og 2020

Folkehelseinstituttet publiserer i dag en samlet rapport for barnevaksinasjonsprogrammet for årene 2019 og 2020. I pandemiåret er det lavere forekomst av sykdommer vi vaksinerer mot i barnevaksinasjonsprogrammet, og en stabilt høy vaksinasjonsdekning.

Folkehelseinstituttet publiserer i dag en samlet rapport for barnevaksinasjonsprogrammet for årene 2019 og 2020. I pandemiåret er det lavere forekomst av sykdommer vi vaksinerer mot i barnevaksinasjonsprogrammet, og en stabilt høy vaksinasjonsdekning.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

 På grunn av arbeidsbelastningen på Folkehelseinstituttet våren 2020, ble det kun publisert dekningsstatistikk og ikke årsrapport for barnevaksinasjonsprogrammet for 2019. Årets rapport har derfor samlet informasjon fra to år. Hovedtrekkene er at vaksinasjonsdekningen i 2020, på tross av pandemien er like høy som i 2019. Imidlertid har forekomst av vaksineforebyggbare sykdommer gått ned, for enkelte sykdommer som kikhoste (pertussis) og pneumokokksykdom er nedgangen betydelig. Dette kan tilskrives at smitteverntiltakene også har effekt på andre smittsomme sykdommer.  

Den høye vaksinasjonsaktiviteten under pandemien viser at Norge har et robust system for barnevaksinasjonsprogrammet, med stor innsats fra helsesykepleierne og kommunene.

Rapporten viser også at meldte bivirkninger i 2019 og 2020 ikke gir grunnlag for å endre gjeldende anbefalinger for vaksiner som benyttes i barnevaksinasjonsprogrammet.

Konsekvensene av mindre smitte for nær alle infeksjoner som rammer barn, er  at flere barn enn vanlig nå har lav eller manglende immunitet mot mange infeksjoner. Det kan medføre at det vil bli mer infeksjoner blant barn når samfunnet gjenåpner og vanlig kontakt gjenopptas.  Derfor bør vurderingen vedrørende  maternell vaksinasjon mot kikhoste på nytt gjennomgås; ved risiko for større utbrudd av kikhoste bør det anbefales maternell vaksinasjon mot kikhoste, og inkluderes som en utvidet del av barnevaksinasjonsprogrammet. Vi må også være forberedt på flere importtilfeller av meslinger når grensene åpnes igjen. Dette understreker viktigheten av høy årvåkenhet på sykdomstilfeller av vaksineforebyggbare infeksjoner og vaksinasjonsdekning fremover.

Les rapporten for barnevaksinasjonsprogrammet 2019-2020.