Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Nye tall om nordmenns helse og levevaner - webinar 29. april»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Nye tall om nordmenns helse og levevaner - webinar 29. april

Nyhet

Nye tall om nordmenns helse og levevaner - webinar 29. april

Hvordan står det til med den norske folkehelsa? Er vi en pliktoppfyllende befolkning som følger helserådene vi får? Eller spiser vi for usunt, sitter for mye i ro og sover for lite? Vi presenter fersk kunnskap på webinar om helse og levevaner 29. april 09.00-10.30.

Selv om flere  svarer at de spiser mer plantebasert kost enn før, får vi fortsatt i oss for lite frukt og grønt, viser Den nasjonale folkehelseundersøkelsen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Selv om flere svarer at de spiser mer plantebasert kost enn før, får vi fortsatt i oss for lite frukt og grønt, viser Den nasjonale folkehelseundersøkelsen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Hvordan står det til med den norske folkehelsa? Er vi en pliktoppfyllende befolkning som følger helserådene vi får? Eller spiser vi for usunt, sitter for mye i ro og sover for lite? Vi presenter fersk kunnskap på webinar om helse og levevaner 29. april 09.00-10.30.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Den nasjonale folkehelseundersøkelsen ble gjennomført for aller første gang oktober 2020. Nå er svarene analysert.

 – Den nasjonale folkehelseundersøkelsen er en web-basert spørreundersøkelse som vi fremover skal gjennomføre årlig, forteller Marianne Hope Abel ved avdeling for kroniske sykdommer og aldring.

Undersøkelsen er basert på selvrapportering, og gir et godt bilde av befolkningens helse, trivsel og levevaner. I fjor deltok nesten 9000 personer.

Også spisevanene blir mer bærekraftige

 – Vi ser for eksempel at nordmenn har en vei å gå for å nå kostrådene fra myndighetene, og at folk flest for eksempel gjerne kan doble inntaket av frukt og grønnsaker. Samtidig ser vi at en veldig høy andel av befolkningen tar kosttilskudd. Hele 80 prosent svarer at de bruker dette i en eller annen form, sier Abel

I tillegg ser det ut til at bærekraft har blitt et aktualisert tema når det gjelder kosthold.

 – Hele 62 prosent svarte at de har gjort endringer i kostholdet i løpet av de siste tre årene for å få et mer bærekraftig kosthold med lavere miljøbelastning. En av ti rapporterte at de hadde et vegansk, vegetariansk eller fleksitariansk kosthold. Fleksitariansk vil si at kostholdet i større grad er plantebasert, også middagene, forklarer Abel.

Undersøkelsen i oktober ble gjennomført i et år sterkt preget av koronapandemien. Naturlig nok farger dette også svarene som har blitt gitt. Når undersøkelsen vil gjentas i årene fremover vil vi kunne lære mer om hvordan pandemien har påvirket helse og levevanene våre.

Presenterer funnene på webinar 29. april

29. april blir funn fra undersøkelsen presentert i et webinar. Vi kan friste med ferske tall om temaer som psykisk helse, søvn og ensomhet til befolkningens forhold til ulike dietter av ymse slag.

For hvordan har egentlig pandemiåret påvirket den livsstilen vår?  Og hvordan er sammenhengen mellom endret livsstil, psykiske plager og ensomhet?  Og hva med den fysiske aktiviteten – beveger vi oss nok eller sitter vi litt for godt plantet i sofaen? Og følger vi spesielle dietter, noen kanskje mer i vinden enn andre?

FHI-direktør Camilla Stoltenberg åpner webinaret før fagpersoner presenterer nye tall og trender innen ulike fagfelt som handler om helse og levevaner.

Det vil være mulig å stille spørsmål til forskerne i etterkant av innleggene. Det blir åpnet for spørsmål mellom 10:30 og 11:00.

Om undersøkelsen

Den nasjonale folkehelseundersøkelsen er en årlig undersøkelse utført av FHI. Den ble gjennomført for første gang i 2020.

Det er en web-basert spørreundersøkelse der vi inviterer et landsrepresentativt utvalg av befolkningen fra 18 og oppover til å svare på spørsmål om helse, trivsel og levevaner. I 2020 deltok nesten 9000 personer i undersøkelsen.