Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Norske småbarn spiser fortsatt for mye A-vitamin»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Norske småbarn spiser fortsatt for mye A-vitamin

Nyhet

Norske småbarn spiser fortsatt for mye A-vitamin

Publisert

De siste årene er innholdet av A-vitamin i leverpostei redusert med 40 prosent for å redusere risikoen for høyt inntak av vitaminet. Likevel får småbarn fortsatt i seg mer enn anbefalt mengde A-vitamin.

Baby som spiser
Norske småbarn får i seg for mye A-vitaminer, til tross for lavere innhold av vitaminet i maten. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

De siste årene er innholdet av A-vitamin i leverpostei redusert med 40 prosent for å redusere risikoen for høyt inntak av vitaminet. Likevel får småbarn fortsatt i seg mer enn anbefalt mengde A-vitamin.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Landsomfattende kostholdsundersøkelser fra 2018 og 2019 viste at barn i alderen ett og to år fikk i seg langt mer A-vitamin enn hva som var anbefalt.

Hovedkilden til A-vitamin blant småbarn var leverpostei, som bidro med 40 prosent av A-vitamininntaket hos barn som ikke ble ammet ved ettårsalderen. Andre viktige kilder i kosten hos ettåringene var industrifremstilt grøt og morsmelkerstatning. Hos toåringer stammet 47 prosent av A-vitaminene fra leverpostei, etterfulgt av smør, margarin og olje.

Redusert mengden av A-vitamin i leverpostei med 40 prosent

På grunn av det høye innholdet av A-vitamin har Mattilsynet overvåket og analysert innholdet i leverpostei fra 2017 – 2020. Verdiene fra 2017 og 2018 viste at tre skiver med leverpostei gav et A-vitamininntak opp mot øvre grense for anbefalt inntak for voksne etter standarden til Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA).

Leverpostei med så høyt innhold av vitamin A bør ikke anbefales som pålegg til barn eller gravide. Siden den gang har fôrbransjen redusert innholdet av A-vitamin i norsk svinefôr, og nye analyser fra 2020 viste at leverpostei nå har cirka 40 prosent lavere A-vitamin innhold sammenlignet med tidligere.

Nye analyseverdier bidrar til lavere inntak, men fortsatt er det høyt

Det gjennomsnittlige inntaket av A-vitamin for ett år gamle barn som ikke ammes, var 1490 mikrogram (µg) per dag i beregningene fra undersøkelsen Spedkost 3. Med oppdaterte analyseverdier for A-vitamin i leverpostei fra 2020, ble det estimert et gjennomsnittlig inntak på 1251 µg/dag. Hos toåringene var det gjennomsnittlige inntaket av A-vitamin 1143 µg per dag i beregningene fra undersøkelsen Småbarnskost 3.

Hos toåringene ga nye analyseverdier for vitamin A i leverpostei et estimert gjennomsnittlig inntak på 961 µg per dag. Bidraget av A-vitamin fra leverpostei vil dermed utgjøre 28 prosent av inntaket blant ettåringene, og 37 prosent blant to åringene.

Anbefalt inntak av A-vitamin er 300 µg/dag for ettåringer og 350 µg/dag for toåringer. EFSA vurderer øvre grense for et trygt inntak for 1-3 år gamle barn til å være 800 µg/dag. Øvre grense gjelder ikke A-vitamin i form av betakaroten fra for eksempel grønnsaker. Dette utgjør imidlertid en mindre andel av det totale A-vitamininntaket blant småbarna. Det gjennomsnittlige inntaket av A-vitamin vil derfor allikevel være på nivå med øvre grenseverdi for denne aldersgruppen, viser tallene i denne undersøkelsen.

Selv om det gjennomsnittlige dagsinntaket av A-vitamin blant småbarn blir lavere med redusert innhold av A-vitamin i leverpostei, er det i kombinasjon med andre kilder fortsatt høyt. Det er viktig å merke seg at resultatene gjelder 1 og 2 år gamle barn, og at anbefalinger og grenseverdier er høyere for eldre barn.

Les mer om A-vitamin og småbarn på helsenorge.no

Referanser

  1. Paulsen MM, Myhre JB, Andersen LF, Kristiansen AL. "Spedkost 3. Landsomfattende undersøkelse av kostholdet blant spedbarn i Norge, 12 måneder". Rapport 2020. Oslo: Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo, 2020.
  2. Astrup H, Myhre JB, Andersen LF, Kristiansen AL. "Småbarnskost 3. Landsomfattende undersøkelse av kostholdet blant 2-åringer i Norge". Rapport 2020. Oslo: Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo, 2020.
  3. Mattilsynet. Vitamin A i Norsk leverpostei. Notat 2020.
  4. European Food Safety Authority (EFSA). Overview on Tolerable Upper Intake Levels as derived by the Scientific Committee on Food (SCF) and the EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). Summary of Tolerable Upper Intake Levels - version 4, 2018.
  5. Matvaretabellen 2020. Mattilsynet. www.matvaretabellen.no.