Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Nedgang i salg av legemidler til bruk ved forkjølelse»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Nedgang i salg av legemidler til bruk ved forkjølelse

Nyhet

Nedgang i salg av legemidler til bruk ved forkjølelse

Etter flere år med økende salg av slimhinneavsvellende nesespray til bruk ved tett nese ved forkjølelse, var det i 2020 en reduksjon på fire prosent sammenlignet med 2019. Det viser tall fra Grossistbasert legemiddelstatistikk ved Folkehelseinstituttet.

Nesesprayflaske
Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Etter flere år med økende salg av slimhinneavsvellende nesespray til bruk ved tett nese ved forkjølelse, var det i 2020 en reduksjon på fire prosent sammenlignet med 2019. Det viser tall fra Grossistbasert legemiddelstatistikk ved Folkehelseinstituttet.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Salget av slimløsende og hostedempende midler ble redusert med 29 prosent fra 2019. Salg av munnspray og sugetabletter mot vond og sår hals hadde en nedgang på 37 prosent fra 2019.

– Nedgangen i salg tyder på at det har vært færre forkjølelser i løpet av 2020. Vi tror sosial distansering og bedre hygienetiltak under koronapandemien er hovedårsaken til dette, sier Kristine Olsen, seniorrådgiver ved FHIs avdeling for legemiddelstatistikk.

Andelen nesespray som blir solgt i dagligvarehandelen øker. I 2020 var andelen 73 prosent for xylometazolin (Otrivin®) og 42 prosent for kombinasjonsnesespray brukt for både tett og rennende nese (Otrivin Comp®). Den gjenværende andelen kommer fra salg i apotek og til institusjoner.

Økt salg av røykeavvenningsmidler med nikotin

Det ble solgt 2,2 millioner pakninger av nikotinholdige røykeavvenningsmiddel (Nicorette®, Nicotinell® og Zonnic®) i 2020. Salget økte med 11 prosent i forhold til 2019 målt i doser (DDD). Disse midlene finnes i flere former, som f.eks. tyggegummi og plaster. Halvparten av salget skjer i dagligvarehandelen. Slik har det vært i flere år. Salget av nikotinholdige midler har vært økende over tid. Årsaker til dette kan blant annet være at flere slutter å røyke eller at flere bruker nikotinproduktene over en lengere periode enn anbefalt.

Salg av røykeavvenningsprodukter

Figur 1. Salg av røykeavvenningsprodukter med nikotin målt i DDD/1000 innbygger/døgn i perioden 2011-2020.

Reduksjon i salg av legemidler brukt ved reise

Tallene for 2020 viser 20 prosent reduksjon i salg av reisesyketabletter (Postafen®, Marzine®) sammenlignet med 2019. Legemidler mot diare er ofte en del av reiseapoteket. Salget av disse legemidlene ble redusert med 21 prosent sammenlignet med året før. På grunn av reiserestriksjonene som har preget året 2020 i forbindelse med korona, er et lavere salg av denne type legemidler ikke overraskende.

Flere tall enn tidligere år

Alle de nye tallene er publisert i artikkelen Reseptfritt salg av legemidler i 2020.

Hvert år publiserer Folkehelseinstituttet tall på salg av reseptfrie legemidler som kan selges utenom apotek. Årets rapport omfatter en større del av det reseptfrie salget enn tidligere rapporter, også reseptfrie legemidler som bare selges på apotek. Tallene er hentet fra Grossistbasert legemiddelstatistikk som inkluderer salg av legemidler fra grossist til apotek, dagligvare og institusjoner.