Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Influensavaksine tilbys nå til risikogrupper og helsepersonell»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • Influensavaksine tilbys nå til risikogrupper og helsepersonell

Nyhet

Influensavaksine tilbys nå til risikogrupper og helsepersonell

Influensaen er på vei tilbake, etter en tilnærmet influensafri fjorårssesong preget av koronatiltak. Personer med risiko for alvorlig sykdomsforløp og helsepersonell tilbys nå årets influensavaksine.

Illustrasjonsfoto: Scanpix/NTB
Illustrasjonsfoto: Scanpix/NTB

Influensaen er på vei tilbake, etter en tilnærmet influensafri fjorårssesong preget av koronatiltak. Personer med risiko for alvorlig sykdomsforløp og helsepersonell tilbys nå årets influensavaksine.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Influensavaksinen blir nå sendt ut til alle landets kommuner. Vaksineringen av risikogruppene og helsepersonell (målgruppene i vaksinasjonsprogrammet) vil starte i løpet av oktober.

– Det er frivillig å vaksinere seg, men Folkehelseinstituttet anbefaler vaksinen til alle med økt risiko for alvorlig influensasykdom og til ansatte i helsetjenesten med pasientkontakt, sier direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet.

Helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet legger til:

– Vår klare oppfordring til landets ordførere, rådmenn og kommuneleger er: Tilby vaksine mot influensa, og tilby informasjon og tilrettelegging. Og vår klare oppfordring til alle som arbeider med pasienter er: Beskytt pasientene dine og ta influensavaksine!

Pressemøte om årets influensasesong, 2021-2022 from Folkehelseinstituttet on Vimeo.

Når kommer influensaen og hvor godt virker vaksinen?

Influensa-utbruddene pleier å starte rundt jul/nyttår og vare til ut mars. Man bør ta vaksine før utbruddet starter, gjerne i perioden fra oktober til desember. Det tar inntil to uker før vaksinen virker.

– Hvor godt beskytter influensavaksinen?

– Det er for tidlig å si noe om effekten av årets vaksine, men den gir normalt beskyttelse hos seks av ti vaksinerte. Effekten avhenger av blant annet alder og helsetilstand og hvilken virustype som sirkulerer, og kan variere fra 30–80 prosent. Selv om vaksinen ikke gir full beskyttelse mot influensasykdom, vil den kunne beskytte mot alvorlig sykdom og sykehusinnleggelse, svarer Camilla Stoltenberg.

Ekstra viktig å vaksinere seg denne sesongen

Omtrent 1,6 millioner nordmenn tilhører risikogrupper for alvorlig influensa. I tillegg er det rundt 400 000 som jobber nær pasienter i helsetjenesten.

– Det er usikkert når neste influensautbrudd vil komme. Det er lenge siden influensaen har vært her, men når vi nå blir mer sosialt aktive og reiser mer forventer Folkehelseinstituttet at mange blir syke kommende vinter. Det er derfor ekstra viktig at risikogrupper og andre målgrupper tar vaksine i høst, understreker Stoltenberg.

Disse målgruppene anbefales vaksine

Barn og voksne i medisinske risikogrupper:

 • personer over 65 år
 • beboere i omsorgsboliger og sykehjem
 • barn, unge og voksne med ulike kroniske sykdommer
 • personer med kroppsmasseindeks over 40
 • gravide i 2. og 3. trimester
 • NY GRUPPE: barn fra seks måneder til fem år som er født prematurt, spesielt barn født før uke 32 i svangerskapet

Andre målgrupper:

 • helsepersonell og andre ansatte i helse- og omsorgstjenesten med pasientkontakt
 • de som bor sammen med personer med nedsatt immunforsvar
 • svinerøktere og andre personer med jevnlig kontakt med levende griser

Gratis for målgruppene

Influensavaksinen er gratis for alle målgruppene. Vaksinering via kommunens egne tilbud er gratis. Ved vaksinering hos fastlegen er det en egenandel på 50 kroner. For barn under 16 år og personer med frikort vil vaksinering være gratis også hos fastlegen.

Ingen grupper frarådes å vaksinere seg mot influensa. Personer som ikke tilhører målgruppene må imidlertid selv betale for både vaksine og vaksinering. Disse kan ta vaksine ved apotek, ved private vaksinasjonskontor, bedriftshelsetjeneste eller hos fastleger som har doser til salg. Tjenesten blir prissatt av den enkelte tilbyder.

Vaksinasjonsdekningen i sesongen 2020/2021

Influensavaksineringen i forrige sesong var sterkt preget av koronapandemien, og på høsten 2020 ble det på grunn av vaksinemangel for første gang innført restriksjoner på hvem som kunne få influensavaksine. Det er beregnet at det totalt ble satt 1,3 millioner doser influensavaksine. De aller fleste av disse dosene ble gitt til personer i målgruppene for influensaprogrammet.

Vaksinasjonsdekningen har på tross av restriksjonene aldri vært så høy som i fjorårssesongen, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå:

 • helsepersonell: 50 prosent
 • risikogruppene: 51 prosent

Tallene fra 2019/2020-sesongen var til sammenligning på henholdsvis 44 og 40 prosent.

Flere detaljer om vaksinasjonsdekning:

Figur 1: Selvrapportert vaksinasjonsdekning i risikogruppene for alvorlig influensa fra 2015/16 til 2020/21. SSB/ FHI 2021.
Figur 1: Selvrapportert vaksinasjonsdekning i risikogruppene for alvorlig influensa fra 2015/16 til 2020/21. SSB/ FHI 2021.

Holdninger til influensavaksinasjon

Økningen i vaksinasjonsdekningen gjenspeiles også i holdningene til influensavaksinasjon. Tradisjonelt har både befolkningen generelt og helsepersonell vært mer skeptiske til influensavaksine enn til andre vaksiner. Dette er fremdeles tilfellet, men skepsisen til influensavaksinering har likevel avtatt.

I anledning den kommende influensasesongen har Helsedirektoratet spurt helsepersonell om deres forhold til årets influensavaksine.

Dette er blant resultatene:

 • Omtrent like mange planlegger å vaksinere seg i år (57 prosent) som i fjor (56 prosent)
 • Flertallet (68 prosent) oppgir at det å beskytte pasientene var en av årsakene til at de tok vaksine i fjor.

Det er en stor økning i andelen helsepersonell som sier at de tok vaksine i fjor for å unngå å bli syke selv. (67 prosent i år, 58 prosent i fjor).

Viktige faktorer for at de som ikke planlegger å vaksinere seg i år skal endre mening er, at arbeidsgiver oppfordrer til vaksinasjon og at det er gratis.

Mange av de som ikke ønsker å bli vaksinert, oppgir at det er fordi de ikke er redde for å bli syke selv, ifølge undersøkelsen.

Aktuelle artikler på fhi.no om influensavaksine