Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Hodelus – finn frem lusekammen!»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Hodelus – finn frem lusekammen!

Nyhet

Hodelus – finn frem lusekammen!

To ganger i året oppfordrer vi alle foreldre og foresatte til å ta lusekammen fatt og sjekke barna sine for lus.

For å finne hodelus i langt hår er det lurt å dele håret i 3-6 hestehaler og gre én hestehale av gangen. Foto: FHI, Rebecca Bruu Carver.
For å finne hodelus i langt hår er det lurt å dele håret i 3-6 hestehaler og gre én hestehale av gangen. Foto: FHI, Rebecca Bruu Carver.

To ganger i året oppfordrer vi alle foreldre og foresatte til å ta lusekammen fatt og sjekke barna sine for lus.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Helgen 4–5.september er den halvårlige nasjonale lusesjekken.

Folkehelseinstituttet oppfordrer skoler og barnehager til å arrangere kampanjer mot hodelus i uke 10 og 35. Dersom sjekk og behandling for hodelus skjer samtidig, ser det ut til å redusere hodelusbestanden over tid.

– Vi har nylig henvendt oss til alle skoler og barnehager rundt om i landet med ønske om at de videreformidler informasjon til foreldre og foresatte om hvordan de best sjekker for og eventuelt behandler hodelus, sier forsker Bjørn Arne Rukke i seksjon for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

Viktig med felles sjekk

Hodelus er et tilbakevendende problem i skoler og barnehager, og det er anslagsvis 1–2 prosent av alle barn i Norge som til enhver tid har lus. Dersom alle sjekker seg og de med lus behandles på samme tidspunkt, vil det bidra til å redusere antall hodelustilfeller over tid.

– Og det er nettopp derfor det er så viktig at så mange som mulig er med på den nasjonale lusesjekken, sier Rukke.

Samtidig påpeker han at det beste er å gjennomføre sjekk med lusekam minimum én gang i måneden, slik at man oppdager lusa tidlig og minimerer risikoen for å smitte andre.

Kjenner du lusa på gangen? Test kunnskapene dine i hodelusquizen vår.

Bør varsle venner

Dersom man oppdager hodelus, bør behandlingen starte med det samme. Foreldre eller foresatte som oppdager lus, bør varsle skolen eller barnehagen slik at de igjen kan varsle andre foresatte om å være mer oppmerksom på hodelus. Også foreldre til de nærmeste vennene av barnet bør få beskjed, slik at også deres barn kan bli sjekket og eventuelt behandlet for lus. Ingen skal imidlertid holdes hjemme fra skole eller barnehage selv om de har lus.