Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Folkehelseundersøkelse gir innblikk i nordmenns kostholdsvaner»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Folkehelseundersøkelse gir innblikk i nordmenns kostholdsvaner

Nyhet

Folkehelseundersøkelse som gir innblikk i nordmenns kostholdsvaner

De fleste nordmenn spiser for lite frukt, grønt, fisk og grove kornprodukter. Samtidig har en stor andel lagt om kostholdet sitt til fordel for et mer bærekraftig og miljøvennlig kosthold. Det er noen av tingene de selv rapporterer om i en ny undersøkelse om helse og levevaner med vekt på kosthold.

De fleste nordmenn spiser for lite frukt, grønt, fisk og grove kornprodukter. Samtidig har en stor andel lagt om kostholdet sitt til fordel for et mer bærekraftig og miljøvennlig kosthold. Det er noen av tingene de selv rapporterer om i en ny undersøkelse om helse og levevaner med vekt på kosthold.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Hva oppgir folk at de spiser i 2020, og hvor mange har i den senere tid lagt om kostholdet for at det skal bli mer miljøvennlig og bærekraftig?

Det får vi svaret på i rapporten som legges frem i dag: «Kartlegging av kostholdsvaner og kroppsvekt hos voksne i Norge basert på selvrapportering – Resultater fra Den nasjonale folkehelseundersøkelsen

– Rapporten bekrefter funn fra andre kostholdsundersøkelser og viser at mange har et forbedringspotensial dersom man skal oppfylle de nasjonale kostrådene, forteller Marianne Hope Abel, forsker i Avdeling for kroniske sykdommer og aldring ved Folkehelseinstituttet. 

– Her ser vi forskjeller i kostholdet mellom kvinner og menn, unge og gamle, ulike utdanningsgrupper og hvor i landet man bor.

Noen utvalgte funn om kosthold:

  • De fleste nordmenn kan med fordel øke og gjerne doble sitt inntak av frukt og grønnsaker, og mange må også spise fisk og grove kornprodukter oftere dersom de skal nå anbefalingene som gis i de nasjonale kostrådene.
  • En høy andel av befolkningen, om lag 80 % av voksne i denne undersøkelsen, bruker kosttilskudd, hvor tran er det mest vanlige. De fleste av disse rapporterer å ta tilskudd av og til eller i perioder.
  • Mange (62 %) rapporterer at de har endret kostholdet i løpet av de siste tre årene i større eller mindre grad for å få et mer bærekraftig og miljøvennlig kosthold.
  • Ulike spesielle tilpasninger i kostholdet er svært vanlig. 21 % unngår en eller flere matvarer på grunn av allergi/intoleranse, 10 % sier de har et mer plantebasert kosthold (vegansk, vegetariansk eller fleksitariansk kosthold), og en del spiser lavkarbo (5 %), kaloriredusert (4 %) og/eller praktiserer periodisk faste (3%).
  • To av tre rapporterer at de forsøker å gå ned i vekt eller at de forsøker å holde vekten stabil, og kun 31 % rapporterer at de ikke gjør noe spesielt for å regulere kroppsvekten. 
     

Rapporten inneholder resultater på kosthold og selvrapportert vekt og vektutvikling fra Den nasjonale folkehelseundersøkelsen 2020. Et landsrepresentativt utvalg av den voksne befolkningen (18 år +) ble invitert til å delta i oktober 2020. Nesten 9000 svarte.

Svarprosenten i undersøkelsen var 38,1 %. Tallene i undersøkelsen må derfor ikke oppfattes som absolutte eller sikre, men de gir likevel et grovt bilde. De er godt egnet til å se på forskjeller mellom grupper og til å følge utvikling over tid når undersøkelsen gjentas.

Utdrag fra rapporten og flere resultater fra Den nasjonale folkehelseundersøkelsen presenteres på webinar i dag kl. 09-10:30 (ingen påmelding).