Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Folkehelseinstituttenes handlingsplan for klimaendringer og helse»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Folkehelseinstituttenes handlingsplan for klimaendringer og helse

Nyhet

På programmet i klimatoppmøtet:

Folkehelseinstituttenes handlingsplan for klimaendringer og helse

I dag lanserer den internasjonale sammenslutningen av folkehelseinstitutt, IANPHI, en handlingsplan for sitt arbeid med klimaendringer på et arrangement under klimatoppmøtet.

Den internasjonale sammenslutningen av folkehelseinstitutt, IANPHI, har laget en handlingsplan for sitt arbeid med klimaendringer. Illustrasjon: IANPHI
Den internasjonale sammenslutningen av folkehelseinstitutt, IANPHI, har laget en handlingsplan for sitt arbeid med klimaendringer. Illustrasjon: IANPHI

I dag lanserer den internasjonale sammenslutningen av folkehelseinstitutt, IANPHI, en handlingsplan for sitt arbeid med klimaendringer på et arrangement under klimatoppmøtet.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Gjennom planen og arrangementet vil IANPHI vise hvilken nøkkelrolle nasjonale folkehelseinstitutt kan ha når det gjelder klimatilpasning og forebygging, og hvordan de bidrar til klimapolitikk, forskning og handling. IANPHI forplikter seg til å styrke deres arbeid. Last ned handlingsplanen, kalt ”Roadmap for Action on Health and Climate Change”, på denne nettsiden: 

– Det er inspirerende at folkehelseinstitutter internasjonalt løfter utslippskutt og tilpasninger til klimaendringer høyt på dagsorden, sier områdedirektør for klima og miljø Ågot Aakra ved FHI. Hun har deltatt i siste fase av arbeidet med handlingsplanen.  

FHI er aktive i IANPHI. Direktør Camilla Stoltenberg er styremedlem og områdedirektør for smittevern Trygve Ottersen er leder for det europeiske nettverket.  

Det er nå stor interesse blant folkehelseinstituttene for samarbeid om klimaendringer og helse. Public Health England og Santé Publique France er blant pådriverne.  

Godt utgangspunkt for bærekraftig folkehelsearbeid 

I fjor høst besluttet IANPHI å ta et eget initiativ på klimaendringer og helse som forberedelse til klimatoppmøtet som pågår nå. Medlemsinstituttene, deriblant FHI, ble invitert til å delta, og en arbeidsgruppe med medlemmer fra mer enn 15 land har utarbeidet handlingsplanen.

Handlingsplanen forklarer og understreker nøkkelrollen de nasjonale folkehelseinstituttene har i arbeidet med klimatilpasning og utslippskutt. Den inneholder blant annet fem prioriterte tiltak som IANPHI forplikter seg til å følge opp: 

  1. Styrke folkehelseinstituttenes kompetanse ved å satse på forskning om klima og biomangfold, politikkanbefalinger og handling.
  2. Styrke kompetanse og opplæring gjennom samarbeid mellom folkehelseinstituttene. 
  3. Øke samarbeid med internasjonale og regionale organisasjoner som jobber med folkehelse og klimaendring.
  4. Støtte folkehelseinstituttene til å bli miljøvennlige arbeidsplasser.
  5. Overvåke instituttenes involvering i klimaendringsarbeid gjennom nøkkelindikatorer.  

– Handlingsplanen er viktig og nødvendig. Den er et godt utgangspunkt for bærekraftig folkehelsearbeid. Det handler ikke bare om utslippskutt og tilpasninger, men også om å bevare naturmangfold, redusere sosiale ulikheter, bærekraftige helsetjenester og ikke minst bredt samarbeid, for å nevne noe, sier Aakra.   

Se også: