Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «FHI: AstraZeneca-vaksinen viser god effekt mot covid-19»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • FHI: AstraZeneca-vaksinen viser god effekt mot covid-19

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Nyhet

FHI: AstraZeneca-vaksinen viser god effekt mot covid-19

Publisert

AstraZeneca-vaksinen er den tredje som er godkjent for bruk i Norge. Effektstudiene som godkjenningen bygger på viser god effekt på mild sykdom og enda høyere effekt mot alvorlig sykdom.

AstraZeneca-vaksinen er den tredje som er godkjent for bruk i Norge. Effektstudiene som godkjenningen bygger på viser god effekt på mild sykdom og enda høyere effekt mot alvorlig sykdom.


–  Alle de tre vaksinene som er godkjent for bruk i Norge har vist god effekt og gir viktig beskyttelse mot Covid-19, sier Geir Bukholm, smitteverndirektør ved FHI.

Studiene som ligger til grunn for godkjenningen av AstraZeneca-vaksinen viser en effekt på 60 prosent mot mild sykdom, og svært god effekt mot alvorlig sykdom. I tillegg viser andre studier at beskyttelsen kan være enda høyere, og rundt 76% allerede etter første dose.

– AstraZeneca-vaksinen viser noe lavere effektgrad enn det to mRNA-vaksinene, det betyr imidlertid ikke at det er en dårligere vaksine enn de andre. Foreløpig viser de to mRNA-vaksinene høyere beskyttelse mot mild sykdom, mens alle de tre vaksinene ser ut til å ha relativt lik beskyttelse mot alvorlig sykdom, sier Bukholm.

Anbefales til personer under 65 år

Bukholm sier at FHI anbefaler at AstraZeneca-vaksinen benyttes for personer i alderen 18–65 år. FHI anbefaler ikke bruk til de over 65 år fordi det har vært for få eldre med i de studiene som er gjort til nå til at det kan konkluderes med hvor god beskyttelse vaksinen gir i denne aldersgruppen. Dette er i likhet med anbefalingene i mange andre europeiske land.

I første omgang er det helsepersonell som prioriteres til å få AstraZeneca-vaksinen.

Effekt mot ulike virusvarianter

FHI overvåker nøye endringer i koronavirus. De tre koronavaksinene gir god beskyttelse mot virusene som vi finner i Norge nå, også den engelske varianten. Per nå er det få påviste tilfeller av den sørafrikanske varianten i Norge. De mest effektive tiltakene for å bremse videre spredning av denne varianten vil være oppfølging av smittede og nærkontakter gjennom testing, isolering og karantene.

– Det er naturlig at virus endrer seg over tid. Dersom det blir slik at vaksinene som blir tilbudt virker dårligere mot nye varianter, vil vi tilby booster-doser for å sikre vaksinebeskyttelse. Vi vil sørge for at risikogrupper og helsepersonell får den vaksine-beskyttelsen de skal ha, avslutter Bukholm.

WHO opplyser at Sør-Afrika, hvor den sørafrikanske varianten dominerer, fortsetter å bruke AstraZeneca-vaksinen i sitt vaksinasjonsprogram.