Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Færre under 70 år dør av kreft og hjerte-karsykdommer nå enn før»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Færre under 70 år dør av kreft og hjerte-karsykdommer nå enn før

Nyhet

Færre under 70 år dør av kreft og hjerte-karsykdommer nå enn før

Norge har som mål å redusere for tidlig død av ikke-smittsomme sykdommer med 33 prosent innen 2030. Nå viser beregninger at vi er på god vei til å nå målet.

puslespillbiter i hjerteform med stetoskop ved siden av seg
Færre dør av hjerte-karsykdom i tidlig alder nå enn for ti år siden. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Norge har som mål å redusere for tidlig død av ikke-smittsomme sykdommer med 33 prosent innen 2030. Nå viser beregninger at vi er på god vei til å nå målet.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Verdens helseorganisasjon (WHO) har som mål å redusere antall tidlige dødsfall forårsaket av ikke-smittsomme sykdommer med 33 prosent innen 2030. Målet inngår i FNs globale bærekraftsmål, som Norge har sluttet seg til for perioden 2010 til 2033.

De nyeste tallene fra Dødsårsaksregisteret viser at det går rett vei i Norge. Langt færre dør nå av ikke-smittsomme sykdommer før de har nådd 70 år, enn var som var tilfellet før.

Fakta om ikke-smittsomme sykdommer

Ikke-smittsomme sykdommer er hjerte- og karsykdommer, kreft, diabetes og kols.

På engelsk blir disse omtalt som non-communicable diseases (NCD).

Tidlig død er dødsfall før 70 år.

Kreft og hjerte-karsykdommer gir størst utslag

Fortsatt er hjerte- og karsykdommer og kreft de to viktigste årsakene til dødsfall i Norge, men vi blir stadig eldre før vi dør av disse sykdommene. Det betyr at mange får flere leveår.

Det er særlig nedgangen i kreft og hjerte-karsykdommer som slår positivt ut på statistikken. Tallene er ikke like tydelig for diabetes og KOLS, fordi dette er sykdommer du i stor grad lever med, men ikke nødvendigvis dør av.

WHOs ni mål for å bekjempe ikke-smittsomme sykdommer

De ikke-smittsomme sykdommene er tett koblet med livsstil og leveforhold. Det er bakgrunnen for at WHO har satt opp ni mål for å bekjempe disse sykdommene som rammer alle land i verden - også de fattige.

I tillegg til målet om å redusere tidlige dødsfall, er det satt mål for

  • alkoholbruk
  • fysisk aktivitet
  • tobakk
  • salt i kostholdet
  • diabetes
  • fedme
  • høyt blodtrykk
  • tilgang til behandling

For flere av målene er Norge på god vei. Data fra den siste Helseundersøkelsen i Trøndelag i 2017-19 (HUNT4) viser en positiv utvikling.

 – Her ser vi blant annet en ytterligere nedgang i andelen av befolkningen med høyt blodtrykk. Mens andelen var stabil fra 1980- til 1990-årene, kom den største nedgangen i tiåret mellom 1995 og 2005, forteller professor Steinar Krokstad ved NTNU.

For to mål har det ikke vært fremgang. Det gjelder målene om å øke den fysiske aktiviteten og så stoppe økningen i diabetes og fedme. 

 – Data fra HUNT og Tromsøundersøkelsen har vist en formidabel økning i andelen med overvekt og fedme i Norge siden 1980-årene. Data fra HUNT4 (2017-2019) viser at økningen fortsetter, sier Krokstad.

Webinar om ikke-smittsomme sykdommer 16. februar

Tallene fra HUNT og Tromsøundersøkelsen er blant innholdet som blir presentert på et webinar om ikke-smittsomme sykdommer 16. februar.

Også viktige utviklingstrekk i psykisk helse, sosial ulikhet i kreft, overdødelighet etter hoftebrudd og hvordan covid-19 henger sammen med ikke-smittsomme sykdommer blir tatt opp på webinaret, der blant annet Camille Stoltenberg og Bente Mikkelsen, direktør i WHO, deltar.

Følg webinaret via lenken under