Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «10 millioner kroner til Folkehelseinstituttet for samarbeid med Verdens helseorganisasjon (WHO)»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • 10 millioner kroner til Folkehelseinstituttet for samarbeid med Verdens helseorganisasjon (WHO)

Nyhet

10 millioner kroner til Folkehelseinstituttet for samarbeid med WHO

10 millioner kroner til Folkehelseinstituttet for samarbeid med Verdens helseorganisasjon (WHO)

Folkehelseinstituttet er i ferd med å etablere et senter for forskning på smitteverntiltak, som skal støtte WHO i arbeidet med å produsere mer og bedre forskningsbasert kunnskap for neste pandemi.

Folkehelseinstituttet er i ferd med å etablere et senter for forskning på smitteverntiltak, som skal støtte WHO i arbeidet med å produsere mer og bedre forskningsbasert kunnskap for neste pandemi.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Skal forske på effekten av smitteverntiltak

Det ble nylig klart at Norge vil gi 45 millioner kroner til Verdens helseorganisasjon (WHO) for å styrke kunnskapen om ikke-farmakologiske tiltak som kan hindre smittespredning. Dette er smitteverntiltak som ikke er basert på medisiner eller vaksiner, som for eksempel munnbind, avstandsråd, testing og bruk av karantene. FHI skal samarbeide med WHO om forskningsprosjektet.

– Dette er en stor og viktig oppgave for FHI, og i tråd med vår strategi: vitenskapelig kunnskap som en vesentlig del av beredskapen og responsen ved epidemier, sier Camilla Stoltenberg, direktør ved FHI.

Atle Fretheim er fagdirektør for forskning ved FHI, og leder arbeidsgruppen for etablering av det nye senteret ved instituttet. Han er glad for at samarbeidet med WHO nå er på plass, og håper dette kan gi gode svar på effekten av tiltakene mange land har tatt i bruk.

Den siste tiden har store deler av befolkningen fulgt inngripende tiltak for å hindre smittespredning. Det er viktig å få mer kunnskap om hvordan smitteverntiltakene virker. Vi har fått mye erfaring gjennom det siste året, ikke minst om hvor vanskelig det kan være å gjennomføre effektstudier av smitteverntiltak, uttaler Fretheim.

Det nye senteret skal blant annet kartlegge barrierene som forhindrer slik forskning, og gjennomføre studier av hvor godt forskjellige smitteverntiltak virker, herunder negative konsekvenser.

Vi er heldige ved FHI, som har ekspertise innenfor mange fagområder som er viktige for å få fart på kunnskapsutviklingen på dette feltet, fortsetter Fretheim.

Samarbeid med WHO og internasjonale forskningsmiljø

FHI vil samarbeide tett med WHO i dette arbeidet. Forskningsarbeidet i WHO vil omfatte tre områder:

  • Analyse av erfaringene fra Covid-19 og andre pandemier når det gjelder de enkelte smitteverntiltakenes nytte, samt sosiale og økonomisk konsekvenser.
  • Utvikle bedre smitteverntiltak, for eksempel mer effektive munnbind og bedre digitale verktøy for smittesporing.
  • Utvikle nye forskningsmetoder som raskere kan måle effekten av det enkelte smitteverntiltak under en pandemi.

Senteret ved FHI vil også rekruttere nye folk, og etablere samarbeid med forskere, både i Norge og i utlandet.

Det er økende interesse for forskning på effekt av smitteverntiltak, og det er bra, sier Fretheim. Det er mange gode miljøer vi kan samarbeide med, og jeg tror vi skal klare å rekruttere gode medarbeidere til det nye senteret.

Forskningen skal etter planen gjennomføres fra 2021 til 2023.