Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «TRANSFER - Ny metode for å vurdere hvordan oppsummert forskning kan overføres til Norge»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • TRANSFER - Ny metode for å vurdere hvordan oppsummert forskning kan overføres til Norge

Nyhet

TRANSFER - Ny metode for å vurdere hvordan oppsummert forskning kan overføres til Norge

Publisert

Hvordan kan oppsummert forskning som inkluderer studier fra flere land uten videre overføres til Norge? Forskere ved Folkehelseinstituttet har utviklet en ny metode for å vurdere dette spørsmålet. Metoden har fått navnet TRANSFER.

Hender med symboler
Illustrasjonsbilde: Colourbox.com

Hvordan kan oppsummert forskning som inkluderer studier fra flere land uten videre overføres til Norge? Forskere ved Folkehelseinstituttet har utviklet en ny metode for å vurdere dette spørsmålet. Metoden har fått navnet TRANSFER.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Artikkelen The TRANSFER Approach for assessing the transferability of systematic review findings publisert hos BMC Medical Research Methodology.

Når forskning oppsummeres i for eksempel systematiske oversikter, kan studier som inkluderes komme fra hele verden. Men norsk helsetjeneste er kanskje ikke interessert i hvordan en behandling eller et tiltak virker i et helt annet samfunnssystem. Derfor har forskerne ved Folkehelseinstituttet utviklet TRANSFER-metoden for å vurdere om forskningsoversikter kan overføres til norske forhold.

– Kan for eksempel resultater fra behandling ved et amerikansk sykehus overføres direkte til norske forhold? Eller kan det være spesifikke politiske, økonomiske, geografiske, likestillingsrelaterte eller andre forskjeller som kan gjør at det er vanskelig å overføre resultatene. En forskningsoversikt inneholder gjerne flere funn, og for hvert funn vil vi bruke TRANSFER-metoden for å vurdere og kommentere om funnet kan overføres til norske forhold, kommenterer forsker Heather Menzies Munthe-Kaas ved Folkehelseinstituttet.

– Målet med arbeidet vårt er at de oversiktene som vi utarbeider i Norge, skal være bedre tilpasset norske forhold, slik at de kan gi økt verdi både for de som har bestilt oversikten, og for sluttbrukerne. Vi har brukt Norge som eksempel, men metoden er utformet slik at den kan brukes av alle som lager systematiske oversikter, sier Munthe-Kaas.

Bør samarbeide tett med oppdragsgivere

En viktig del av TRANSFER er at oppdragsgivere, eksperter, sluttbrukere og oversiktsforfattere jobber sammen helt fra de starter arbeidet med en ny forskningsoversikt.   

– Da kan forskningsspørsmålet bli presisert tidlig, og vi slipper diskusjoner om definisjonen av oppdraget seinere i prosjektet. Vi kan også identifisere faktorer som kan påvirke hvorvidt resultatet fra oversikten (f.eks. effekten av en behandlingsmetode eller et tiltak) kan overføres direkte til norske forhold. Det kan handle om faktorer ved behandlingsmetoden eller tiltaket, deltakerne i studiene, den sosiale sammenhengen og kulturelle faktorer, sier Munthe-Kaas.

I tillegg til at TRANSFER skal gi en mer systematisk og åpen vurdering av overførbarhet, legger metoden opp til tettere samarbeid med oppdragsgivere for å gjøre oversikten mest mulig relevant for norske forhold.

Forskerne har også utviklet en samtaleveileder for forfattere av systematiske oversikter slik at de kan få hjelp til en åpen og systematisk diskusjon med interessenter.

– Vi har brukertestet TRANSFER-tilnærmingen to ganger så langt og har brukt den i flere systematiske oversikter fra Folkehelseinstituttet, avslutter Munthe-Kaas.