Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Personer i risikogruppene og helsepersonell anbefales den årlige influensavaksinen»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Personer i risikogruppene og helsepersonell anbefales den årlige influensavaksinen

Nyhet

Personer i risikogruppene og helsepersonell anbefales den årlige influensavaksinen

Publisert

Koronapandemien endrer ikke anbefalingene for influensavaksinasjon. Det er de samme målgruppene som bør ta vaksine før vinterens influensautbrudd som det har vært tidligere sesonger.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com.
Illustrasjonsfoto: colourbox.com.

Koronapandemien endrer ikke anbefalingene for influensavaksinasjon. Det er de samme målgruppene som bør ta vaksine før vinterens influensautbrudd som det har vært tidligere sesonger.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Influensavaksinasjon anbefales dem som har økt risiko for alvorlig influensainfeksjon og helsepersonell med pasientkontakt. Helsepersonell bør ta vaksinen både for å beskytte seg selv og sine pasienter mot influensa, men det vil også bidra til at helsetjenesten opprettholder god beredskap og kapasitet.

Vaksinen blir tilgjengelig i løpet av oktober, og det beste tidspunktet for vaksinasjon er i månedene oktober-november. En av vaksinene (Fluad) blir først sendt ut i slutten av november.

Følgende personer anbefales influensavaksine på grunn av økt risiko for alvorlig sykdom:

  • Alle over 65 år

  • Beboere i sykehjem og omsorgsboliger

  • Barn og voksne med hjerte- og lungelidelser, diabetes, lever- eller nyresvikt, nevrologisk sykdom, svekket immunforsvar (samt deres pårørende) og svært alvorlig fedme.

  • Gravide i 2. og 3. trimester, samt gravide i 1. trimester som har kronisk sykdom eller er helsepersonell

Flere doser enn før, men fortsatt viktig å prioritere målgruppene

I år har FHI kjøpt inn 400 000 doser mer enn fjorårets vaksineforbruk, noe som gjør at vi totalt har ca. 1,2 millioner doser tilgjengelig for risikogruppene og helsepersonell.

– Det har vært stor global pågang for kjøp av vaksine i år, og det har ikke vært mulig for oss å bestille flere vaksinedoser. Det er derfor viktig at helsepersonell som forskriver og vaksinerer husker på at dosene som er kjøpt inn til influensavaksinasjonsprogrammet kun skal brukes til å vaksinere målgruppene for vaksinasjon, poengterer Siri Helene Hauge, overlege ved Folkeheleinstiuttet.

Viktigheten av vaksinasjon

For personer i risikogruppene kan en alvorlig influensainfeksjon medføre sykehusinnleggelse og varig svekket helse.

– Mange i risikogruppene har imidlertid mindre effekt av vaksinen og tilleggsgevinsten av at helsepersonell vaksinerer seg er av den grunn viktig for disse. Det gjelder særlig helsepersonell som jobber med pasienter i risikogruppene, forklarer Hauge.

I år, som tidligere, er hovedformålet med vaksinasjonen å beskytte risikogruppene mot alvorlig influensasykdom. I tillegg kan en dobbeltinfeksjon eller påfølgende infeksjoner med covid-19 og influensa i risikogruppene være en hard belastning for den enkelte. Et samtidig utbrudd av influensa og covid-19 kan også skape kapasitetsutfordringer i helsetjenesten.

I år har FHI for første gang fått kjøpt inn 100 000 doser av en vaksine som er spesielt rettet mot dem over 65 år. Denne vaksinen prioriteres til sykehjemsbeboere og personer over 80 år som bor hjemme og er svært pleietrengende. 

– Denne vaksinen vil kunne gi en bedre beskyttelse for de eldre, sier Hauge. 

Covid-19-tiltak kan begrense influensautbrudd

For de fleste friske personer er influensa en sykdom som går over uten behandling. Det viktigste tiltaket friske personer kan gjøre for å beskytte risikogruppene og seg selv mot influensasmitte er å følge rådene om hånd- og hostehygiene, holde avstand og være hjemme ved sykdom.

– Tiltakene som har effekt på utbruddet av covid-19 kan også begrense influensautbruddet, noe vi så allerede i mars, da influensautbruddet brått stoppet. Vi kan jo håpe at vi ser en lignende effekt i sesongen vi nå går inn i, avlsuttet Hauge.