Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Ny variant av koronavirus bidro til utbruddet blant passasjerer på bussreise og deres nærkontakter»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Ny variant av koronavirus bidro til utbruddet blant passasjerer på bussreise og deres nærkontakter

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Nyhet

Ny variant av koronavirus bidro til utbruddet blant passasjerer på bussreise og deres nærkontakter

Publisert

Virusvarianten bidrar til å forstå dynamikken i utbruddet.

Virusvarianten bidrar til å forstå dynamikken i utbruddet.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Folkehelseinstituttet ble 22.september 2020 varslet om et tilfelle av Covid-19 blant passasjerer på en bussreise i Sør-Norge. Tilfellet var en del av et reisefølge på 40 personer inkludert guide og sjåfør. Nesten alle passasjerene ble smittet i løpet av de syv dagene de var sammen på reise. Smittesporing rundt bussreisen har pågått i 25 kommuner og har foreløpig resultert i rundt hundre tilfeller. Fem av de involverte har så langt vært innlagt på sykehus. 

Passasjerene har i løpet av bussreisen sannsynligvis gitt opphav til lokale smittetilfeller blant annet i Røros, Lillehammer, Dovre, Molde, Førde og Kvam herad. Videre smitte fra disse tilfellene har skjedd i Lillehammer, Molde og Kristiansund.  

Undersøkt virusets arvestoff

Folkehelseinstituttet har undersøkt arvestoffet til koronaviruset fra flere av tilfellene og påvist en variant av viruset som har en endring i det største overflateproteinet, spike proteinet. Det er første gangen vi ser virus med denne mutasjonen i Norge. Det er usikkert hvordan og når viruset kom inn til landet. Nesten identiske virus har også nylig blitt sett i enkelte andre europeiske land. Viruset tilhører en genetisk undergruppe av koronaviruset som kalles B.1.160.  

Spike-proteinet er et overflateprotein på koronaviruset som er viktig for virusets evne til å binde seg til cellene hos mennesket.  

– Vi har ingen informasjon som tilsier at dette viruset gir mer alvorlig sykdom. Virus med denne mutasjonen kan påvirke smittsomheten og det er derfor viktig å følge med på utviklingenVidere undersøkelser vil trolig gi mer klarhet i om vi har hatt dette viruset til stede før utbruddet knyttet til bussreisen og om vi kommer til å se videre spredning i Norge med denne variantensier Karoline Bragstad, seksjonsleder ved Folkehelseinstituttet.  

Det har vært større utbrudd av virus med samme mutasjon i Australia. Liknende virus er også påvist i Storbritannia og enkelte andre Europeiske land.  

I dette utbruddet har vi sett at mange av nærkontaktene har blitt smittet og igjen ført til mindre utbrudd lokalt. Endringen i viruset kan ha bidratt til denne videre spredningen.   

– Det er veldig viktig at smittesporing rundt alle bekreftede covid-19 tilfeller settes raskt i gang for å begrense spredning av covid-19 og bidra til å holde epidemien under kontroll. Takket være rask oppdagelse, smittesporing, karantene og tiltak har de involverte kommunene greid å begrense videre smitte i dette utbruddet, sier avdelingsdirektør Line Vold 

Folkehelseinstituttet har i etterforskningen av utbruddet knyttet til denne bussen samarbeidet tett med alle de berørte kommunene og medisinsk-mikrobiologiske laboratoriene. Det har vært avgjørende at laboratoriene både har analysert virusprøvene og sendt virusprøver videre til Folkehelseinstituttet for grundigere analyser.