Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Nå er det dags for sjekk av hodelus»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Nå er det dags for sjekk av hodelus

Nyhet

Nå er det dags for sjekk av hodelus

Helgen 28. til 30. august er den halvårlige nasjonale lusesjekken. Alle foreldre og foresatte oppfordres til å ta lusekammen fatt og sjekke barna sine for lus.

leter etter lus

Helgen 28. til 30. august er den halvårlige nasjonale lusesjekken. Alle foreldre og foresatte oppfordres til å ta lusekammen fatt og sjekke barna sine for lus.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Hodelus er et tilbakevendende problem i skoler og barnehager, og det er anslagsvis 1–2 prosent av alle barn i Norge som til enhver tid har lus.

Oftere lusesjekk reduserer smitte

– Vi har nylig henvendt oss til alle skoler og barnehager rundt om i landet med ønske om at de videreformidler informasjon til foreldre og foresatte om hvordan de best sjekker for og behandler hodelus, sier forsker Bjørn Arne Rukke i seksjon for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

Har korona gjort livet vanskeligere for hodelus?

– Ja, det er ikke utenkelig at mindre klemming og nærhet har hindret mange hodelus i sin vandring fra hode til hode, sier hodelusekspert Bjørn Arne Rukke, men understreker likevel viktigheten med felles sjekk.

Dersom alle sjekker og behandler seg for lus på samme tidspunkt, vil det bidra til å redusere hodelusbestanden over tid.

– Og det er nettopp derfor det er så viktig at så mange som mulig er med på den nasjonale lusesjekken som vi tar initiativ til et par ganger i året, sier Rukke.

Samtidig påpeker han at husstandene også bør gjennomføre egne sjekker utenom den nasjonale. Det optimale er å gjennomføre lusesjekk med lusekam minimum én gang i måneden, i og med at det minimerer risikoen for å smitte andre når lusa blir oppdaget tidlig.

Dersom man oppdager hodelus, bør behandlingen starte med det samme.

Bør varsle venner

Foreldre eller foresatte som oppdager lus, bør varsle skolen eller barnehagen. Også foreldre til de nærmeste vennene av barnet bør få beskjed, slik at også deres barn kan bli sjekket og eventuelt behandlet for lus.