Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Juni: Fortsatt lave tall for andre smittsomme sykdommer enn covid-19»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Juni: Fortsatt lave tall for andre smittsomme sykdommer enn covid-19

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Nyhet

Juni: Fortsatt lave tall for andre smittsomme sykdommer enn covid-19

Publisert


Den nye rapporten bekrefter trenden fra april, mai og første halvdel av juni, og viser nedgang i andre smittsomme sykdommer enn covid-19 sammenlignet med tall fra 2019.

- Vi regner med at dette i stor grad skyldes at vi på grunn av covid-19-tiltakene i større grad holder oss hjemme når vi er syke, har vært flinke med god håndhygiene og at vi holder avstand til andre mennesker. Samtidig har det vært en økning i antall registrerte sykdomstilfeller fra første halvdel av juni, etter at folk begynte å reise og bevege seg mer, sier lege ved Avdeling for smittevern og beredskap, Pawel Stefanoff, ved Folkehelseinstituttet.

Datakvaliteten påvirkes av covid-19-responsen


Folkehelseinstituttet har undersøkt om nedgangen i antall meldte tilfeller kan skyldes forsinkelser i meldingene til MSIS. Dette ser ikke ut til å være tilfelle, men det tar lengre tid å få inn utfyllende informasjon om rapporterte tilfeller.


- Det kan muligens skyldes at innsending av denne informasjonen for andre tilfeller av smittsom sykdom enn covid-19, gis lavere prioritet i en hektisk hverdag. På den annen side går innmeldingen til MSIS raskere totalt sett, siden leger nå kan bruke det elektroniske MSIS-meldingsskjemaet for hvert tilfelle, sier Stefanoff.

Økning i flåttbårne sykdommer


Rapporten fra 16.-30. juni viser en nedgang for de aller fleste smittsomme sykdommer, med unntak av sykdommer forårsaket av resistente bakterier. Også flåttbårne sykdommer, som Lyme borreliose, har hatt en økning i antall tilfeller sammenlignet med tidligere år.


- Hittil i år er det meldt om 142 tilfeller, mot 104 tilfeller i 2019. Det vil si en økning på 37 %, og dette skyldes trolig at folk har vært mer ute i skog og mark og dermed blitt mer eksponert for flått, sier Solveig Jore, seniorrådgiver ved FHI.