Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Juni: Fortsatt lave tall for andre smittsomme sykdommer enn covid-19»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Juni: Fortsatt lave tall for andre smittsomme sykdommer enn covid-19

Nyhet

Juni: Fortsatt lave tall for andre smittsomme sykdommer enn covid-19

Publisert


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Den nye rapporten bekrefter trenden fra april, mai og første halvdel av juni, og viser nedgang i andre smittsomme sykdommer enn covid-19 sammenlignet med tall fra 2019.

- Vi regner med at dette i stor grad skyldes at vi på grunn av covid-19-tiltakene i større grad holder oss hjemme når vi er syke, har vært flinke med god håndhygiene og at vi holder avstand til andre mennesker. Samtidig har det vært en økning i antall registrerte sykdomstilfeller fra første halvdel av juni, etter at folk begynte å reise og bevege seg mer, sier lege ved Avdeling for smittevern og beredskap, Pawel Stefanoff, ved Folkehelseinstituttet.

Datakvaliteten påvirkes av covid-19-responsen


Folkehelseinstituttet har undersøkt om nedgangen i antall meldte tilfeller kan skyldes forsinkelser i meldingene til MSIS. Dette ser ikke ut til å være tilfelle, men det tar lengre tid å få inn utfyllende informasjon om rapporterte tilfeller.


- Det kan muligens skyldes at innsending av denne informasjonen for andre tilfeller av smittsom sykdom enn covid-19, gis lavere prioritet i en hektisk hverdag. På den annen side går innmeldingen til MSIS raskere totalt sett, siden leger nå kan bruke det elektroniske MSIS-meldingsskjemaet for hvert tilfelle, sier Stefanoff.

Økning i flåttbårne sykdommer


Rapporten fra 16.-30. juni viser en nedgang for de aller fleste smittsomme sykdommer, med unntak av sykdommer forårsaket av resistente bakterier. Også flåttbårne sykdommer, som Lyme borreliose, har hatt en økning i antall tilfeller sammenlignet med tidligere år.


- Hittil i år er det meldt om 142 tilfeller, mot 104 tilfeller i 2019. Det vil si en økning på 37 %, og dette skyldes trolig at folk har vært mer ute i skog og mark og dermed blitt mer eksponert for flått, sier Solveig Jore, seniorrådgiver ved FHI.