Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Juli: Fortsatt lave tall for andre smittsomme sykdommer enn covid-19»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Juli: Fortsatt lave tall for andre smittsomme sykdommer enn covid-19

Nyhet

Juli: Fortsatt lave tall for andre smittsomme sykdommer enn covid-19

Publisert

Færre blir nå rammet av smittsomme sykdommer, men det er økte sommertall for flåttbåren borreliose og «magesjau ».

Færre blir nå rammet av smittsomme sykdommer, men det er økte sommertall for flåttbåren borreliose og «magesjau ».


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

I første halvdel av juli ble det meldt om 597 tilfeller av andre smittsomme sykdommer enn covid-19, som er en nedgang på 42 prosent i forhold til samme periode i fjor. Tallene går fram av siste rapport fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) i Folkehelseinstituttet.

Lave tall, men en liten økning i magesjau i juni-juli

Under covid-19-epidemien har det vært en betydelig nedgang i antall meldte tilfeller av mat- og vannbårne infeksjoner (magesjau). Men siden begynnelsen av juni har vi imidlertid sett en gradvis økning i antall bekreftede tilfeller. 

- Dette er ikke uventet. Flere mat- og vannbårne sykdommer har ofte en topp om sommeren. Sommeraktiviteter som bl.a. grilling og bruk av vann av usikker kvalitet i utmark og på hytter, samt kontakt med dyr kan være viktige risikofaktorer for smitte. Ved å følge noen enkle råd kan man redusere risikoen for å bli smittet med typiske «sommerbakterier», sier overlege Siri Helene Hauge ved Folkehelseinstituttet. 

Figur 1. Antall tilfeller av smittsomme sykdommer (annet enn covid-19) meldt til MSIS, per sykdomsgruppe, 1. desember 2019 – 15. juli 2020.  Klikk på figuren for å øke størrelsen. .
Figur 1. Antall tilfeller av smittsomme sykdommer (annet enn covid-19) meldt til MSIS, per sykdomsgruppe, 1. desember 2019 – 15. juli 2020. Klikk på figuren for å øke størrelsen. .

Økning av flåttbåren borreliose

Borreliose, som overføres med flått, er den eneste sykdommen med flere tilfeller hittil i år sammenlignet med tidligere år. Det ble meldt 172 tilfeller fra 1. januar til 15. juli 2020 mot 137 i samme periode i fjor. Dette tilsvarer en økning på 26 prosent. I juli måned har det imidlertid hittil ikke hittil vært flere tilfeller enn i fjor.

- I første halvår av 2020 har mange vært mer ute i skog og mark enn tidligere, og flere enn tidligere har da kunnet bli eksponert for flått. Det er ikke uventet å se en effekt på sykdomsstatistikken på bakgrunn av dette, sier Hauge.

Flere mulige forklaringer til nedgangen

Det kan være flere årsaker til den observerte nedgangen i rapporterte tilfeller av vaksineforebyggbare sykdommer som kikhoste, pneumokokksykdom (en form for lungebetennelse) og rotavirussykdom.

- Samtidig kan smitteverntiltak for covid-19 medføre redusert forekomst, fordi mange av disse sykdommene overføres med dråpesmitte gjennom luftveier eller ved annen kontakt, sier Hauge. Vi kan ikke utelukke at endret prioritering i laboratoriene og redusert antall legebesøk også kan ha påvirket tallene.

Andre overvåkingsmetoder må derfor brukes for å undersøke nedgangen i MSIS-meldingene nærmere. For kikhoste vil det for eksempel være aktuelt å se om antall innleggelser er redusert hos barn under 1 år.