Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Høy oppslutning om barnvaksinasjonsprogrammet i Norge»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Høy oppslutning om barnvaksinasjonsprogrammet i Norge

Nyhet

Vaksinasjonsdekningen for 2019:

Høy oppslutning om barnevaksinasjonsprogrammet i Norge

De aller fleste barn og unge i Norge får de vaksinene som er anbefalt i barnevaksinasjonsprogrammet. Det viser vaksinasjonsdekningen fra 2019 fra det nasjonale vaksinasjonsregisteret SYSVAK. 

De aller fleste barn og unge i Norge får de vaksinene som er anbefalt i barnevaksinasjonsprogrammet. Det viser vaksinasjonsdekningen fra 2019 fra det nasjonale vaksinasjonsregisteret SYSVAK. 


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Vaksinasjonsdekningen for tre årskull (2-, 9- og 16-åringer) publiseres årlig, og dekningen er vedvarende høy. For eksempel er hele 97 prosent av landets 2-åringer vaksinert mot meslinger, i form av kombinasjonsvaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR-vaksine).

– På grunn av den høye vaksinasjonsdekningen er barn i Norge godt beskyttet mot meslinger, som er en av de mest smittsomme barnesykdommene vi har, sier overlege Didrik Vestrheim.

Alle barn skal ha fått tilbud om to doser meslingvaksine før de har fylt 16 år. Den første dosen gis når barnet er 15 måneder og den andre dosen gis på 6. klassetrinn. Av 16-åringene er 95 prosent registrert med to doser vaksine mot meslinger.

– Det gjøres en enorm innsats i kommunehelsetjenesten for å følge opp hvert enkelt barn slik at alle får de vaksinene de skal ha til rett tid og med riktige intervaller, sier Vestrheim videre.

Hepatitt B-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet

Fra og med 2017 har barn fått tilbud om hepatitt B-vaksine gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Denne gis som en kombinasjonsvaksine sammen med vaksine mot difteri, tetanus, kikhoste, polio og Hib-infeksjon (Haemophilus influensae type B) ved 3-, 5- og 12-måneders alder. I år er første gang Folkehelseinstituttet publiserer vaksinasjonsdekning for hepatitt B-vaksine for alle 2-åringer. Hele 96 prosent av barna er vaksinert mot hepatitt B på landsbasis.

– Det er gledelig at så mange tar imot tilbudet, både for at barna skal bli beskyttet mot sykdom, men også for at man gjennom høy vaksinasjonsdekning reduserer antall nye bærere så mye som mulig og på sikt også spredning av smitte, avslutter Vestrheim.

Utdrag dekningstall for 2019 – nasjonalt

Tabellen nedenfor viser et utdrag av vaksinasjonsdekningen for 2019 for 2- og 16-åringer på nasjonalt nivå.

  Difteri
Stivkrampe
Kikhoste
Meslinger Poliomyelitt Hib-
infeksjon
Rotavirus-
infeksjon
Hepatitt B HPV-infeksjon (jenter)
2-åringer 97 % 97 % 97 % 97 % 95 % 96 %
16-åringer 94 % 95 % 94 % 89 %

Fakta om dekningsstatistikken

  • Alle vaksiner som gis i barnevaksinasjonsprogrammet er meldepliktig til det nasjonale vaksinasjonsregisteret SYSVAK, og rapporteres inn fra helsestasjonene og skolehelsetjenesten på individnivå. Dekningsstatistikken viser andel barn som er vaksinert i henhold til anbefalingene i vaksinasjonsprogrammet.
  • Den årlige vaksinasjonsdekningen som publiseres er minimumstall, og den reelle dekningen kan være høyere enn det statistikken viser. Den vanligste årsaken til at barn fremstår som ufullstendig vaksinerte er tekniske problemer med den elektroniske overføringen av vaksinemeldinger fra kommunene til SYSVAK. En annen årsak kan være at barn har fulgt et vaksinasjonsregime som ikke er standard for sitt årskull. Dette er ofte forklaringen på noe lavere dekningstall for HPV.
  • Vaksinasjonsdekningen publiseres på nasjonalt nivå og på fylkesnivå for tre aldersgrupper: 2-, 9- og 16-åringer. Kommunestatistikken publiseres på Kommunehelsa statistikkbank.