Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Hemolytisk uremisk syndrom forårsaket av E. coli»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • Hemolytisk uremisk syndrom forårsaket av E. coli

Nyhet

Hemolytisk uremisk syndrom forårsaket av E. coli

Publisert

FHI ble i forrige uke varslet om et tilfelle med den alvorlige nyresykdommen hemolytisk uremisk syndrom (HUS) hos et barn under 2 år bosatt i Oslo kommune. Barnet døde mens det var innlagt på sykehus.

FHI ble i forrige uke varslet om et tilfelle med den alvorlige nyresykdommen hemolytisk uremisk syndrom (HUS) hos et barn under 2 år bosatt i Oslo kommune. Barnet døde mens det var innlagt på sykehus.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Det har blitt påvist E.coli i avføringsprøve fra barnet, og det er mistanke om infeksjon med enterohemorragisk E.coli (EHEC). Prøven analyseres nå videre ved Folkehelseinstituttet.

E.coli-bakterier (Escherichia coli) er en fellesbetegnelse for bakterier som finnes naturlig i tykktarmen hos alle mennesker og varmblodige dyr. Disse tarmbakteriene er vanligvis ufarlige, men enkelte grupper av bakterien kan forårsake alvorlig sykdom. En slik gruppe er EHEC-bakterien.

EHEC-bakterien kan gi diaré, som av og til er blodig. Dette kan vare i 4–10 dager hos voksne og noe lenger hos barn. Noen former av EHEC-bakterien gir i sjeldne tilfeller alvorlige komplikasjoner i form av den alvorlige nyresykdommen hemolytisk-uremisk syndrom (HUS). Sykdommen rammer oftest barn og skyldes at enkelte EHEC-bakterier produserer giftstoffer (toksiner) angriper nyrevev.

Er alvorlig, men fører sjelden til dødsfall

– Dødsfall hos barn knyttet til HUS forårsaket av EHEC-infeksjon er veldig uvanlig, og svært trist når det skjer, sier lege Hilde Marie Lund ved seksjon for smitte fra mat, vann og dyr ved FHI.

Siste HUS-dødsfall hos barn forårsaket av EHEC i Norge var i 2009. I meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) er det registrert 3 HUS-dødsfall hos barn forårsaket av EHEC (i 2004, 2006 og 2009).

Smittesporing og smitteverntiltak er igangsatt og koordineres av kommunehelsetjenesten i samarbeid med Mattilsynet, Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet.

Færre EHEC-infeksjoner hittil i 2020

I 2019 ble det meldt 511 tilfeller av EHEC-infeksjoner til Folkehelseinstituttet, hvorav 10 utviklet den alvorlige komplikasjonen HUS. Hittil i 2020 har det vært en reduksjon av smittsomme sykdommer som meldes til MSIS, også for EHEC-infeksjoner. Dette skyldes trolig smitteverntiltak i forbindelse med Covid-19.

Hittil i år har FHI registrert 169 EHEC-infeksjoner, av disse er det registrert 4 tilfeller av HUS, hvorav to tilfeller er blitt varslet i juli. Fagteamet undersøker om det finnes en sammenheng mellom HUS-tilfellene fra juli, men innhentet informasjon så langt tyder ikke på det.

– Folkehelseinstituttet har ikke sett en uventet økning av meldte EHEC-tilfeller den siste tiden, og det er ikke noe som tyder på at det pågår et utbrudd, sier Hilde Marie Lund.

Nasjonalt referanselaboratorium for enteropatogene bakterier ved FHI mottar og sammenlikner fortløpende alle EHEC-bakterier som påvises hos pasienter i Norge. I 2020 har det ikke vært utbrudd av EHEC.

Forebyggende tiltak

God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltider er generelt viktig for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré. Dersom man har diaré, bør man unngå å lage mat til andre.

Bakterien finnes normalt i tarm hos enkelte individer av drøvtyggere (storfe, sau, geit), og kan overføres til mennesker på ulike måter; for eksempel via mat forurenset med avføring fra dyr, fra forurenset vann eller ved direkte kontakt med dyr. Smitte kan også skje direkte fra person til person. Spesielt eldre og barn kan få alvorlig sykdom.

Andre generelle forebyggende tiltak for å unngå smitte med E.coli er:

 • gjennomsteke eller gjennomkoke all farsemat (herunder kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker og liknende)
 • unngå dårlig stekte hamburgere (se også lenke til sak om medium stekte hamburgere)
 • hele stykker av kjøtt (biff, stek, filet og liknende) bør være godt stekt på overflaten
 • unngå ikke-desinfisert drikkevann
 • unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk
 • grønnsaker og salater som skal spises rå bør skylles godt
 • importerte fryste bær, krydderurter, minimais, sukkererter og asparges bør varmebehandles
 • oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C) – husk kjøleboks i sommervarmen
 • vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider
 • vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, før utstyret brukes til annen mat.