Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Inviterer til fylkeshelseundersøkelse i Nordland»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Inviterer til fylkeshelseundersøkelse i Nordland

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Nyhet

Inviterer til fylkeshelseundersøkelse i Nordland

Publisert

Denne uka blir over 50 000 innbyggere i Nordland invitert til å delta i en fylkeshelseundersøkelse.

Denne uka blir over 50 000 innbyggere i Nordland invitert til å delta i en fylkeshelseundersøkelse.


De første invitasjonene går ut i dag. De går til personer som er trukket tilfeldig fra Folkeregisteret. Alle får tilsendt invitasjon på sms og e-post. Til sammen blir 52 000 personer over 18 år invitert.

Trivsel og livskvalitet

Undersøkelsen tar for seg helse, trivsel og andre faktorer som påvirker folkehelsa. Spørreskjemaet inneholder spørsmål om hvor fornøyd du er med nærmiljøet, lokale tilbud og aktiviteter, spørsmål om din fysiske og psykiske helse, om nærmiljø, levevaner, skader og ulykker. 

– Spørreskjemaet har en egen del om livskvalitet. Livskvalitetsspørsmålene inngår nå i alle fylkeshelseundersøkelsene, sier prosjektleder Thomas S. Nilsen ved Folkehelseinstituttet.

Livskvalitet er viktig både for psykisk og fysisk helse, og dermed for folkehelsa i kommunene og fylka.

Skjemaet inneholder også en modul for den samiske befolkningen. Denne delen kommer opp dersom du svarer ja på spørsmålet om du har samisk eller kvensk/norskfinsk bakgrunn. Spørsmålene er utarbeidet av Universitetet i Tromsø og er de samme som ble brukt i fylkeshelseundersøkelsen i Troms og Finnmark i fjor.

– Bare nordlendingene kan fortelle hvordan det er å bo og leve i Nordland. Jeg håper at så mange som mulig vil delta i undersøkelsen. Den vil gi oss et uvurderlig datagrunnlag som vi kan bruke når vi planlegger for framtida, sier Kirsti Saxi (SV), fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse i Nordland.

Rapporten fra fylkeshelseundersøkelsen ventes å være klar før sommeren. Større kommuner, regioner og fylkeskommunen vil få lokale resultater.  

Sammen med annen kunnskap vil undersøkelsen gi grunnlag for det lokale folkehelsearbeidet.  

Samarbeid

Fylkeshelseundersøkelsen i Nordland er et samarbeid mellom fylkeskommunen, Folkehelseinstituttet og Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet ved Tromsøundersøkelsen og Senter for samisk helseforskning.

De siste to årene har Folkehelseinstituttet gjennomført fire fylkeshelseundersøkelser, og i år er det planlagt to eller tre nye. Nordland er først ute.

Godt utprøvd og sikker teknisk løsning

Undersøkelsen er elektronisk, og lenke til det elektroniske spørreskjemaet sendes ut med e-post og sms til alle inviterte.

– Den tekniske løsningen er godt utprøvd. Vi vet at den fungerer bra, og at den også ivaretar personopplysningene på en sikker måte, sier Nilsen.

For å svare på undersøkelsen logger du deg inn med personlig ID, for eksempel bank-ID eller Min-ID. Skjemaet kan fylles ut enten på mobiltelefon, nettbrett eller PC.

Les mer om undersøkelsen på nettsidene til Nordland fylkeskommune 

    Kontakt