Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Fortsatt lave tall for andre smittsomme sykdommer enn covid-19»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Fortsatt lave tall for andre smittsomme sykdommer enn covid-19

Nyhet

Første halvdel av juni: Fortsatt lave tall for andre smittsomme sykdommer enn covid-19

Publisert

I første halvdel av juni ble det meldt om 385 tilfeller av smittsomme sykdommer utenom covid-19. I tilsvarende periode i 2019 var antallet 1048, viser statistikk fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) i Folkehelseinstituttet.

I første halvdel av juni ble det meldt om 385 tilfeller av smittsomme sykdommer utenom covid-19. I tilsvarende periode i 2019 var antallet 1048, viser statistikk fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) i Folkehelseinstituttet.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Denne nyeste rapporten bekrefter de tidligere rapportene fra april og mai som viser nedgang i andre smittsomme sykdommer enn covid-19.

– En del av nedgangen skyldes trolig at vi på grunn av covid-19-tiltakene i større grad holder oss hjemme når vi er syke, har vært flinke med god håndhygiene, holder avstand til andre mennesker og ikke tar med oss sykdommer fra utenlandsreiser, sier avdelingsdirektør Line Vold, Folkehelseinstituttet. 

Nedgang fra 510 til 116 med mage-tarminfeksjon

Rapporten fra 1.-15.juni viser størst nedgang i antall syke personer av mat- og vannbårne sykdommer. Det var 116 syke i første halvdel av juni i år mot 510 i samme periode i fjor. 

Inkludert i de 116 tilfellene er et utbrudd av yersiniose. Dette er en mage-tarminfeksjon som overføres med mat. I alt ble det de første to ukene i juni meldt om at 8 personer hadde fått yersiniose. (Utbruddet teller per i dag 19 tilfeller.) 

90 prosent nedgang i vaksineforebyggbare sykdommer

For andre meldepliktige sykdommer er den prosentvise nedgangen under covid-19-epidemien størst for vaksineforebyggbare sykdommer, som omfatter kikhoste, pneumokokksykdom (en form for lungebetennelse) og rotavirusinfeksjon. Det var til sammen 14 meldte tilfeller i første halvdel av juni i år, mot 114 i samme periode i fjor; noe som tilsvarer en nedgang på 90 prosent.

I første halvdel av juni var det også fortsatt lave tall for seksuelt overførbare sykdommer, antibiotikaresistens og flere andre meldepliktige, smittsomme sykdommer. 

Foruten de smitteforbyggende covid-19-tiltakene, kan nedgangen i meldinger også ha andre årsaker, slik som redusert bruk av helsetjenester og dermed redusert diagnostikk og meldeaktivitet inn til MSIS.

Folkehelseinstituttet har undersøkt om nedgangen i antall meldte tilfeller kan skyldes forsinkelser i meldingene til MSIS. Men dette ser ikke ut til å være tilfelle. Tvert imot har antall dager fra sykdom til melding gått ned. Dette er et resultat av at de fleste laboratoriene nå sender meldingene elektronisk.

msis juni-1.png