Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Flere sliter med ensomhet og psykiske plager, men framtidsoptimismen er høy»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Flere sliter med ensomhet og psykiske plager, men framtidsoptimismen er høy

Nyhet

Flere sliter med ensomhet og psykiske plager, men framtidsoptimismen er høy

Flere sliter med ensomhet og psykiske plager. Unge og aleneboende sliter mest. En av tre studenter er ensomme. Men framtidsoptimismen er likevel høy, viser en spørreundersøkelse fra fire fylker i november-desember i år.

Flere sliter med ensomhet og psykiske plager. Unge og aleneboende sliter mest. En av tre studenter er ensomme. Men framtidsoptimismen er likevel høy, viser en spørreundersøkelse fra fire fylker i november-desember i år.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

- Psykisk helse og livskvalitet preges av smitteverntiltakene. Men framtidsoptimismen er høy, sannsynligvis fordi folk vet at situasjonen er midlertidig, og de gleder seg til det blir bedre, sier seniorforsker Ragnhild Bang Nes ved Folkehelseinstituttet.

I perioden 18 november - 4 desember ble vel 58 000 voksne i aldersgruppen 18 år og over invitert til en omfattende spørreundersøkelse om smitteverntiltak, livskvalitet og psykisk helse. Undersøkelsen ble gjennomført i Oslo, Agder, Nordland og Vestland.

Over 26 000 har svart på undersøkelsen. Dette tilsvarer en svarprosent på 44 prosent.

En del av deltakerne deltok også i folkehelseundersøkelser det siste året før koronapandemien. Derfor var det mulig å følge endringer i livskvalitet og psykisk helse for de samme personene fra året før pandemien kom og fram til november-desember 2020. 

Resultater

Resultatene viser at:

  • Flere sliter med ensomhet og psykiske plager, unge og aleneboende sliter mest.
  • 1 av 4 er ikke fornøyd med livet.
  • 1 av 3 studenter er ensomme. 
  • Den psykiske belastningen er størst i Bergen og Oslo hvor smitteverntiltakene har vært mest omfattende.

- Tilstandsbildet er litt dystert. Vi er overrasket av at det ser såpass mørkt ut for mange. Vi hadde forventet større stabilitet i den psykisk helsa, supplerer seniorrådgiver Thomas S. Nilsen, Folkehelseinstituttet.

Folk er mindre fornøyd og opplever mer psykiske plager nå i november-desember enn tidligere. Andelen som oppgir psykiske plager er nesten like høy som i mars i år – og betydelig høyere enn den pleier å være. I byer med strenge tiltak sliter folk mest, og mest sliter de unge og de som bor alene.

Ser framover og gleder seg

Det gledelige er likevel at framtidsoptimismen er høy, særlig blant unge. Mange ser lyst på fremtiden og forventer å bli både mer fornøyd enn det de er nå og mer fornøyd enn det de har vært før.

- Folk er nok bevisste på at framtiden blir lysere, og det er viktig. Gjennomsnittsskåren på framtidsoptimisme er 8 på en skala fra 0 til 10. Tilstandsbildet her og nå er bekymringsfullt, men det ser ut til å være situasjonsbetinget, sier Bang Nes. Se resultatene med diagrammer: