Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Ferdig oppskåret salat er trolig kilden til utbruddet med Yersinia enterocolitica»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Ferdig oppskåret salat er trolig kilden til utbruddet med Yersinia enterocolitica

Nyhet

Ferdig oppskåret salat er trolig kilden til utbruddet med Yersinia enterocolitica

Smittekilden til det nasjonale utbruddet med Yersinia enterocolitica er trolig et ferdig oppskåret salatprodukt viser etterforskningen av utbruddet. Utbruddet anses som over.

Yersinia.jpg

Smittekilden til det nasjonale utbruddet med Yersinia enterocolitica er trolig et ferdig oppskåret salatprodukt viser etterforskningen av utbruddet. Utbruddet anses som over.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

– Salat har kort holdbarhetstid og de aktuelle salatproduktene er trolig ikke lenger på markedet og utbruddet anses som over, sier seniorforsker Umaer Naseer ved Folkehelseinstituttet

Utbruddet av Yersinia enterocolitica O3 startet i midten av november. Totalt er det pr 21. desember 10 bekreftede tilfeller. Alle har blitt syke i tidrommet fra midten til slutten av november. Den siste ble syk 26. November. Personene er bosatt i Oslo (2), Viken (3), Innlandet (2), Vestland (2) og Telemark og Vestfold (1). De er alle kvinner i alderen 11-59 år.

Folkehelseinstituttets analyse av pasientintervjuer viser at alle oppgir å ha spist et ferdig oppskåret  salatprodukt uken forut for sykdom.

– Vi har i samarbeid med Mattilsynet gjennomført intervjuer for å kartlegge hva personene hadde spist før de ble syke, og har funnet at ferdig oppskåret salat  peker seg  ut, sier Umaer Naseer.

Hvilken salatråvare som er den sannsynlige smittekilden i dette utbruddet undersøkes videre. 

Ferdig oppskåret  salat har kort holdbarhet og det forurensede produktet skal derfor ikke lenger være på markedet.

Salatprodukter har også ved tidligere anledninger gitt utbrudd med mage- tarm sykdom her til lands. Våren 2018 og 2020 ble det etterforsket utbrudd med Yersinia enterocolitica  hvor ferdigvasket bladsalat var sannsynlig kilde til utbruddet.

  • Yersiniose i smittevernveilederen for helsepersonell

 

Vanligvis gir Yersinia enterocolitica O3 symptomer som diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og evt. feber, som går over av seg selv. Diaréen kan i sjeldne tilfeller være langvarig og alvorlig.