Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Begrenset tilgang på pneumokokkvaksine»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Begrenset tilgang på pneumokokkvaksine

Nyhet

Begrenset tilgang på pneumokokkvaksine

Publisert

Kun et begrenset antall doser av pneumokokkvaksinen Pneumovax er tilgjengelig i 2020, og på kort sikt har derfor ikke FHI tilstrekkelig antall doser til alle som anbefales vaksinen. Vi regner med at beholdningen øker allerede i løpet av 1. kvartal 2021.

Kun et begrenset antall doser av pneumokokkvaksinen Pneumovax er tilgjengelig i 2020, og på kort sikt har derfor ikke FHI tilstrekkelig antall doser til alle som anbefales vaksinen. Vi regner med at beholdningen øker allerede i løpet av 1. kvartal 2021.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

For personer uten miltfunksjon, hivpositive og personer som har gjennomgått stamcelletransplantasjon utleveres pneumokokkvaksiner på blå resept § 4. Instituttet har avsatt tilstrekkelig antall doser for disse risikogruppene.

Ingen endring i anbefalingen

Etterspørsel og tilgjengelighet medfører ingen endringer i gjeldende anbefalinger.

– Vaksinen anbefales fortsatt til alle som er 65 år og eldre og til personer med sykdom som gir immunsvikt eller som bruker medisiner som svekker immunforsvaret. Vaksinen anbefales også ved flere kroniske sykdommer og enkelte andre sykdommer som gir økt risiko for pneumokokksykdom, forklarer Brita Askeland Winje som er seniorforsker ved Avdeling for smittevern og vaksine ved FHI.

Folkehelseinstituttet anbefaler ikke vaksinen til friske personer under 65 år.

– Husk også at vaksinen ikke beskytter mot koronainfeksjon. Den beskytter personer mot alvorlig sykdom som skyldes pneumokokkbakterien, understreker Winje.

Rekvirerende lege må prioritere

Ut fra det antallet vaksinedoser vi har tilgjengelig er det ikke mulig å gjøre en overordnet prioritering på grunnlag av grad av risiko.

– Det er viktigere å ta hensyn til den individuelle, samlede risikoen for alvorlig pneumokokksykdom, som for enkelte kan overgå risikoen knyttet til enkelttilstander. Pasientens lege er den nærmeste til å gjøre en slik samlet, individuell vurdering, sier Winje.

I dagens situasjon med knapphet på vaksiner bør leger kun foreskrive pneumokokkvaksine (Pneumovax) til personer som klart faller inn under anbefalinger om vaksinasjon.

For personer med medisinske tilstander som gir moderat risiko for alvorlig pneumokokksykdom bør lege gjøre en medisinsk vurdering av om vaksinasjon kan utsettes.

– Vi ber om at personer som ikke er anbefalt vaksine har forståelse for denne prioriteringen, sier Winje.

Begrensningen får ingen konsekvenser for pneumokokkvaksinasjon i barnevaksinasjonsprogrammet.

Distribusjon

Vaksine på blå resept må rekvireres fra FHI, og påføres tydelig indikasjon.

Vaksine til andre indikasjoner er tilgjengelig fra FHI og apotek. Her er det ikke nødvendig å påføre indikasjon på resept eller rekvisisjon. Ved utlevering vil FHI og apotek legge til grunn at forskrivende lege har foretatt en grundig vurdering av behovet for vaksinasjon.