Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Utbrudd av listeriose»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Utbrudd av listeriose

Nyhet

Utbrudd av listeriose

Siden midten av november har Folkehelseinstituttet sett en økning i antall personer med listeriose. Alle de 13 meldte tilfellene er personer med nedsatt immunforsvar eller eldre med svekket allmenntilstand. De fleste av dem har spist rakfisk før de ble syke.

Siden midten av november har Folkehelseinstituttet sett en økning i antall personer med listeriose. Alle de 13 meldte tilfellene er personer med nedsatt immunforsvar eller eldre med svekket allmenntilstand. De fleste av dem har spist rakfisk før de ble syke.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Fra midten av november til andre uke i januar har Folkehelseinstituttet fått meldt 13 personer med listeriose. Vanligvis rapporteres 1-2 pasienter med listeriose hver måned. De fleste av de 13 pasientene er bosatt i henholdsvis Hedmark, Oppland og Buskerud. Flertallet av pasientene er over 70 år og har svekket allmenntilstand. Åtte av pasientene har opplyst at de har spist rakfisk før de ble syke.

Laboratorieundersøkelser pågår, og det er så langt påvist bakterier med lik DNA-profil hos fem av pasientene. Disse pasientene antas å være smittet av en felles kilde. Bakterieisolater fra tre av de 13 pasientene har andre DNA-profiler og tilhører ikke utbruddet. Typing av de resterende bakteriestammene pågår.

Om listeriose

Listeriose kan gi ulike symptomer som diaré, milde influensalignende plager, blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse. Bakterien kan også smitte fra mor til barn under graviditeten og føre til alvorlig sykdom hos fosteret.

Tiden fra smitte til sykdommen starter (inkubasjonstiden) er vanligvis fra noen dager til tre uker, men i sjeldne tilfeller kan den være opp til tre måneder. Infeksjonen kan behandles med antibiotika.

De fleste mennesker kan spise matvarer som inneholder listeriabakterien uten å bli syke.

Krevende etterforskning

Folkehelseinstituttet har sammen med kommunehelsetjenesten, Mattilsynet og Veterinærinstituttet igangsatt utbruddsetterforskning etter gjeldende rutiner. Kommunehelsetjenesten og Mattilsynet har intervjuet pasientene og matprøver er samlet inn for analyser. Matprøvene analyseres ved Veterinærinstituttet mens opplysninger fra intervjuene sammenstilles ved Folkehelseinstituttet. Dette er tidkrevende arbeid, og det er ikke alltid man finner kilden til utbruddet.

– Vi ser at mange av pasientene har spist rakfisk før de ble syke. Det er imidlertid for tidlig å konkludere med at konsum av rakfisk er årsaken til utbruddet. Vi vil imidlertid understreke at personer i risikogrupper, det vil si gravide, personer med nedsatt immunforsvar og eldre med svekket allmenntilstand, bør følge de generelle rådene og unngå å spise rakfisk samt andre risikoprodukter for listeriose, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

Risikogruppene bør unngå enkelte matprodukter

Listeriose er en sjelden, men alvorlig sykdom som hovedsakelig rammer gravide, personer med nedsatt immunforsvar og eldre med svekket allmenntilstand. 

Listeria smitter vanligvis gjennom mat, spesielt kjølelagrede matvarer med lang holdbarhetstid som spises uten videre varmebehandling. Mange av disse matproduktene er populære som julemat og har vært å finne på mange julebord.

Slike matprodukter er:

  • Rakfisk.
  • Produkter laget av upasteurisert melk.
  • Myke og halvmyke oster, som for eksempel brie, camembert, og andre muggoster – uansett om de er laget av pasteurisert melk eller ikke.

I tillegg bør risikogruppene unngå følgende matvarer, eller eventuelt spise dem ferskest mulig og aldri etter utgått holdbarhetsdato:

  • Gravlaks og røkelaks.
  • Oppskåret, kokt kjøttpålegg (skinke, rull, sylte, servelat og lignende).
  • Rått kjøtt, gravet kjøtt, tartar, og speket kjøtt, som for eksempel spekepølse og morrpølse.

Leger bør være oppmerksomme på symptomer

Leger bør være oppmerksomme på symptomer som er forenlig med listeriose hos pasienter i risikogruppene.

Det har ingen hensikt å ta prøve for listeriose hos personer som har spist risikomat og som er urolig for å ha blitt smittet, dersom de ikke har symptomer.

Produksjonshygienisk problem

Listeriabakteriene finnes naturlig i miljøet, og kan av og til være årsak til sykdom hos både dyr og mennesker. Listeria er i hovedsak et produksjonshygienisk problem i matvirksomheter, relatert til ufullstendige barrierer mellom rent og urent område, uheldige rutiner og problemer med vask og renhold av utstyr og lokaler.

Fire tidligere utbrudd av listeriose er beskrevet i Norge, der rakfisk, økologisk camembertost, og kjøttpålegg var de mistenkte årsakene til listeriasmitte.