Hopp til innhold

Valgte elementer er lagt i handlekurven

Gå til handlekurv

Nyhet

Undersøkelse av kosthold blant barn på 12 måneder

Publisert

Illustrasjonsbilde av liten jente som spiser. Colourbox
Illustrasjonsbilde av liten jente som spiser. Colourbox

Nå er vi i gang med Spedkost 3, en nasjonal kartlegging av kostholdet til barn på 6 og 12 måneder. En slik kartlegging gir oss nyttig oppdatert kunnskap om kostholdet til norske spedbarn.


Har du funnet en feil?

Spedbarnstiden er preget av rask vekst og utvikling. Et godt kosthold i denne perioden kan være av stor betydning for helsen senere i livet.

Spedkost 3

Spedkost 3 er en nasjonal kartlegging av kostholdet til barn på 6 og 12 måneder. I september i fjor ble et utvalg på 3000 foreldre og barn invitert til å delta i kartleggingen av kostholdet blant barn på 6 måneder. I disse dager inviteres de samme foreldrene til å svare på et spørreskjema om kostholdet til barnet som nå er blitt 12 måneder gammelt.

Spedkost-undersøkelsene har blitt gjennomført to ganger tidligere, første gang i 1998/1999 og andre gang i 2006 og 2007.

Spedkost 3 skal gi oppdatert kunnskap om kostholdet til norske spedbarn, noe som er viktig for alle som arbeider med det forebyggende og helsefremmende arbeidet blant spedbarn i Norge.

– I 2007 var tolv måneder gamle barns inntak av tilsatt sukker betraktelig redusert, og kostholdet var i stor grad i tråd med retningslinjene for spedbarnsernæring. Siden den tid har det kommet nye retningslinjer, og vi er spente på hvordan spedbarnas kosthold ser ut i dag, sier prosjektkoordinator Nicolai Lund-Blix ved avdeling for kroniske sykdommer og aldring ved Folkehelseinstituttet.

Hvorfor er deltakelse viktig?

– For at resultatene fra undersøkelsen skal bli representative, er vi avhengige av at så mange som mulig av de 3000 som er trukket ut til å delta, stiller opp i undersøkelsen. Jo flere som deltar, jo mer pålitelige blir resultatene, sier Nicolai Lund-Blix.

Hvem står bak Spedkost 3?

Spedkost 3 inngår som en del av systemet for overvåking av kostholdet i den norske befolkningen. Universitetet i Oslo, Avdeling for ernæringsvitenskap, gjennomfører undersøkelsen i samarbeid med Folkehelseinstituttet.

Spørsmål om Spedkost 3 kan rettes til Universitetet i Oslo, Avdeling for ernæringsvitenskap på e-post spedkoststudien@medisin.uio.no  eller på telefon 90 29 16 96.