Hopp til innhold

Nyhet

Sommeren er høysesong for mat- og vannbårne infeksjoner

Publisert

For mange er grillsesongen allerede godt i gang. Noen reiser på ferie til utlandet, og andre er på hyttetur eller på campingferie. Dette er sesongen for mat- og vannbårne sykdommer, men ved å følge noen enkle råd kan du redusere risikoen for å bli smittet med typiske «sommerbakterier».

Godt gjennomstekt. Colourbox.com
Godt gjennomstekt. Colourbox.com

For mange er grillsesongen allerede godt i gang. Noen reiser på ferie til utlandet, og andre er på hyttetur eller på campingferie. Dette er sesongen for mat- og vannbårne sykdommer, men ved å følge noen enkle råd kan du redusere risikoen for å bli smittet med typiske «sommerbakterier».


Ofte kan utendørsaktiviteter som tilbereding av mat by på noen utfordringer dersom man ikke husker å gjennomføre det som vi resten av året kaller god kjøkkenhygiene. En rekke forskjellige bakterier kan føre til at man får infeksjoner som kan overføres fra vann eller matvarer. Flere av disse bakteriene trives også ekstra godt i varm sommertemperatur.

– Bruk av vann med dårlig kvalitet i utmark og på hytter samt kontakt med husdyr som lam, kalver og killinger kan også være viktige risikofaktorer for smitte sier lege Helena Niemi Eide ved Folkehelseinstituttet.

Infeksjonene kan hovedsakelig gi akutt diaré, oppkast og/eller magesmerter med ulik sykdomsutvikling og alvorlighetsgrad.

– I de aller fleste tilfellene går plagene over av seg selv og det er sjelden behov for sykehusinnleggelse eller antibiotikabehandling. Alvorlige følgetilstander og dødsfall kan allikevel forekomme. Dette gjelder særlig for spesielt utsatte grupper som små barn, eldre og syke, sier Eide.

Her er rådene du trenger

Alle kan selv bidra til å forebygge smittsomme sykdommer som kan overføres fra mat eller vann ved å følge noen generelle råd.

  • Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider.
  • Vask kniver, skjærefjøler og annet kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, som for eksempel rått kjøtt, før det samme utstyret brukes til annen mat.
  • Hold rått kjøtt godt adskilt fra andre matvarer, særlig de du skal spise rå eller de som allerede er varmebehandlet.
  • Gjennomstek eller gjennomkok fjørfe, hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat.
  • Stek andre kjøttprodukter godt på overflaten.
  • Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C) og husk kjøleboks i sommervarmen.
  • Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk.
  • Skyll grønnsaker som skal spises rå godt før de spises.
  • Før du drikker vann rett fra naturen:

* Sjekk at vannet er rennende, klart og uten lukt eller smak
*Unngå vann i nærheten av avføring fra dyr eller døde dyr (for eksempel døde lemen)
*Unngå vann der det er beitedyr like i nærheten, eller vann som har tilsig fra landbruk

Når du er i utlandet, bør du i tillegg passe på at grønnsaker og frukt er godt vasket med rent vann eller skrelt, og unngå drikkevann som ikke selges på flasker.

Mer informasjon om forebygging av mat- og vannbårne infeksjoner kan du finne på våre sider om «Før du drikker vann fra naturen», «Gode råd for god reise» og «Mat i sommervarmen» (Matportalen).

Bakterier i sjøvann kan gi infeksjoner

Bakterier i sjøvann kan ved vedvarende høye badetemperaturer forårsake infeksjoner hos badende gjennom åpne sår. Det er spesielt shewanella- og vibriobakterier som kan forårsake milde eller alvorlige infeksjoner. Les artikkelen Bakterier i sjøvann kan gi infeksjoner 

Topp i sommerhalvåret

Typiske mat- og vannbårne sykdommer som har en topp om sommeren, er sykdomsfremkallende E.coli, campylobacteriose, salmonellose, giardiasis og cryptosporidiose. 

Figur 1 Antall tilfeller meldt til Meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) fra 2017 og frem til og med mai 2019 for Campylobacteriose, Cryptosporidiose, EHEC, Giardiasis og Salmonellose. Kilde: MSIS, Folkehelseinstituttet.