Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Skrøpelighet hos eldre»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Skrøpelighet hos eldre

Nyhet

Skrøpelighet hos eldre

Skrøpelighet hos eldre

Slapt håndtrykk og ustø gange kan være de første tegnene på at du begynner å bli skrøpelig. Men du kan gjøre noe for å bygge motstandskraft og motvirke skrøpelighet.

Håndtrykk eldre. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Håndtrykk eldre. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Slapt håndtrykk og ustø gange kan være de første tegnene på at du begynner å bli skrøpelig. Men du kan gjøre noe for å bygge motstandskraft og motvirke skrøpelighet.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Slapt håndtrykk og ustø gange kan være de første tegnene på at du begynner å bli skrøpelig. Men du kan gjøre noe for å bygge motstandskraft og motvirke skrøpelighet.

Hva er skrøpelighet?

– Skrøpelighet innebærer at kroppens fysiske tilstand er redusert, og at du har mindre «å gå på». Du er mer sårbar for sykdom og skader, sier Anette Hylen Ranhoff, professor og overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI). I tillegg til å jobbe på FHI jobber Hylen Ranhoff tre dager i uken på Diakonhjemmet sykehus hvor hun har mange eldre pasienter.

– Når jeg møter pasientene mine, tar jeg en kjapp skanning av skrøpeligheten. Jeg håndhilser alltid på dem for å kjenne på gripestyrken, deretter går jeg sammen med dem fra venterommet til kontoret mens vi snakker sammen. Dersom de må stoppe opp for å kunne snakke, har et slapt håndtrykk og går sakte, tyder det på skrøpelighet. Da prøver vi å finne ut hva som ligger bak, og hva vi kan gjøre for å bygge motstandskraft, forklarer Anette.

Hva kan man gjøre for å motvirke skrøpelighet?

Hylen Ranhoff har disse rådene:

  1. Vær fysisk aktiv, spesielt er styrketrening og balansetrening bra.
  2. Spis sunt og variert, prøv å holde en stabil normal vekt. 
  3. Få god og riktig behandling for de skadene eller sykdommene du får, slik at du kommer deg raskt i aktivitet etter sykdom.
  4. Vær sosial og bruk hodet.

Fysisk aktivitet betyr mest, men det er spesielt kombinasjonen av kosthold og fysisk aktivitet som gir best effekt.

Kroppen er på topp i 30-årsalderen. Har du sterke muskler og ben da, har du noe å tære på når aldersforandringene kommer senere i livet. Et godt kosthold kombinert med fysisk aktivitet er viktig for å bevare bentettheten og forebygge brudd.

Var du ikke aktiv eller hadde det beste kostholdet i dine yngre dager er det aldri for seint å begynne.

Hva kan helsepersonell gjøre?

– Det spesielt viktig at det i kommunen er gode treningstilbud for eldre, mener Hylen Ranhoff.

– I tillegg må kommunene tilby relevant og god rehabilitering til eldre etter sykdom, for eksempel etter hoftebrudd, hjerneslag og annen akutt sykdom som innebærer at man må ligge mye til sengs eller blir lite fysisk aktiv i en periode. Å komme raskt på beina igjen etter sykdom og skade, betyr mye. De som bor i sykehjem, må også få et tilpasset tilbud om aktivitet.  Det er dessverre ikke tilfelle på alle sykehjem i dag, understreker Anette Hylen Ranhoff,

Er det mange skrøpelige eldre i Norge?

– Det er ikke lett å svare på dette fordi vi mangler forskning. Noe av grunnen er at skrøpelige eldre ikke deltar i studier som krever at deltakerne må møte opp på et kontor, sier Heine Strand, eldreforsker ved Folkehelseinstituttet 

– Vi har noen studier som tyder på at 70-åringer i dag er like spreke som det 65-åringer var for en generasjon siden. Samtidig blir det stadig flere eldre, slik at det totalt sett trolig blir flere eldre skrøpelige i Norge, sier Heine Strand.

Hvordan er situasjonen i andre land i Europa?

EU-prosjektet AdvantAge. Ha en felles forståelse av hva skrøpelighet er mellom 22 medlemsland og 33 organisasjoner hvor Folkehelseinstituttet er en av de 33. 

Forekomsten av skrøpelighet blant hjemmeboende eldre (65+ år) i Europa ligger på ca. 15%, men er sterkt stigende med alder slik at omlag halvparten av de over 80 år kan karakteriseres som skrøpelige.

Sosial ulikhet i skrøpelighet

Det er stor forskjell på hvordan folk lever sine liv, og det gir sosial ulikhet i helse. Noen har vokst opp med godt kosthold og gode aktivitetsvaner og tar dette med seg videre i livet. Da har de en naturlig motstandskraft mot skrøpelighet når de blir gamle. Dette ser vi enda tydeligere i mange europeiske land hvor disse forskjellene er enda større enn i Norge.

Hør på Folkehelsepodden om aldring og skrøpelighet

Helsepodd om eldre.jpg

Fra venstre professor, overlege og forsker Anette Hylen Ranhoff, seniorforsker Bjørn Heine Strand og programleder Kjetil Berg Veire.

Folkehelsepodden diskuterer aldring og helse, deltakere er seniorforsker Bjørn Heine Strand og professor, overlege og forsker Anette Hylen Ranhoff, i samtale med Kjetil Berg Veire.