Hopp til innhold

Valgte elementer er lagt i handlekurven

Gå til handlekurv

Nyhet

Rakfisk trukket tilbake på grunn av mistanke om botulisme

Publisert


Fredag 11. januar ble Folkehelseinstituttet informert om at Torpet Fiskeoppdrettsanlegg AS i samråd med Mattilsynet har valgt å trekke tilbake rakfisk fra denne produsenten. Dette gjøres på bakgrunn av at rakfisken er mistenkt kilde til et tilfelle med matbåren botulisme.


Har du funnet en feil?

Personer som har rakfisk av denne typen i kjøleskapet, bør kaste produktet, og ikke spise det. Personer som har spist produktet og har symptomer forenelig med botulisme, bør kontakte lege.

Symptomer på matbåren botulisme er:

  • Munntørrhet
  • Øyelokkslammelse
  • Dobbeltsyn
  • Talebesvær
  • Lammelser
  • Forstoppelse

Symptomene kan starte med oppkast og diaré. Sykdommen behandles med antitoksin og generell støttebehandling.

Om botulisme

Botulisme er en sjelden, men alvorlig sykdom som forårsakes av giftstoffer produsert av bakterien Clostridium botulinum. Bakterien finnes i jord og vann, og giftstoffene kan utvikles ved uheldige forhold ved produksjon av enkelte næringsmidler, slik som rakfisk, spekemat og hermetikk. I Norge er det rakfisk, hjemmehermetiserte kjøtt- eller fiskekaker og hjemmelaget spekeskinke som har vært årsak til de aller fleste tilfellene av klassisk botulisme.

Se også kapitlet om botulisme i Folkehelseinstituttets smittevernveileder.