Hopp til innhold

Valgte elementer er lagt i handlekurven

Gå til handlekurv

Nyhet

Rakfisk mistenkt som kilde til utbrudd av listeriose

Publisert


I forbindelse med det pågående utbruddet av listeriose, er det påvist listeriabakterier i rakfisk fra Slidre Ørretsenter. Rakfisk fra denne produsenten er mistenkt som kilde til utbruddet.



Har du funnet en feil?

Torsdag 10. januar 2019 bekreftet Veterinærinstituttet at de har funnet listeria i prøver av rakfisk produsert av Slidre Ørretsenter.

Produsenten melder at alle deres varianter av rakfisk er trukket tilbake fra markedet. Produktene skal ikke lenger finnes i butikkene.

‒ Ut i fra tilgjengelig informasjon har vi en sterk mistanke om at konsum av rakfisk er årsaken til utbruddet. Folk som har rakfisk fra Slidre Ørretsenter hjemme bør ikke spise fisken, men kaste den. Dette gjelder alle, og ikke bare de som er i risikogruppene for listeriose, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

Om utbruddet

Fra midten av november til andre uke i januar har Folkehelseinstituttet fått meldt 13 personer med listeriose. Vanligvis rapporteres 1-2 pasienter med listeriose hver måned. De fleste av de 13 pasientene er bosatt i henholdsvis Hedmark, Oppland og Buskerud. Flertallet av pasientene er over 70 år og har svekket allmenntilstand. Åtte av pasientene har opplyst at de har spist rakfisk før de ble syke.

Folkehelseinstituttet samarbeider med Mattilsynet, kommunehelsetjenesten og Veterinærinstituttet i jakten på smittekilden.

Laboratorieundersøkelser pågår, og det er så langt påvist bakterier med lik DNA-profil hos åtte av de 13 pasientene. Disse pasientene antas å være smittet av en felles kilde. Bakterieisolater fra tre av de 13 pasientene har andre DNA-profiler og tilhører ikke utbruddet. Analyser av de resterende bakteriestammene pågår.

Om listeriose

Listeriose kan gi ulike symptomer som diaré, milde influensalignende plager, blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse. Bakterien kan også smitte fra mor til barn under graviditeten og føre til alvorlig sykdom hos fosteret.

Tiden fra smitte til sykdommen starter (inkubasjonstiden) er vanligvis fra noen dager til tre uker, men i sjeldne tilfeller kan den være opp til tre måneder. Infeksjonen kan behandles med antibiotika.

De fleste mennesker kan spise matvarer som inneholder listeriabakterien uten å bli syke.

Personer i risikogrupper, det vil si gravide, personer med nedsatt immunforsvar og eldre med svekket allmenntilstand bør aldri spise rakfisk og andre risikoprodukter for listeriose.

Risikogruppene bør unngå enkelte matprodukter

Listeriose er en sjelden, men alvorlig sykdom som hovedsakelig rammer gravide, personer med nedsatt immunforsvar og eldre med svekket allmenntilstand. 

Listeria smitter vanligvis gjennom mat, spesielt kjølelagrede matvarer med lang holdbarhetstid som spises uten videre varmebehandling. Mange av disse matproduktene er populære som julemat og har vært å finne på mange julebord.

Slike matprodukter er:

  • Rakfisk.
  • Produkter laget av upasteurisert melk.
  • Myke og halvmyke oster, som for eksempel brie, camembert, og andre muggoster – uansett om de er laget av pasteurisert melk eller ikke.

I tillegg bør risikogruppene unngå følgende matvarer, eller eventuelt spise dem ferskest mulig og aldri etter utgått holdbarhetsdato:

  • Gravlaks og røkelaks.
  • Oppskåret, kokt kjøttpålegg (skinke, rull, sylte, servelat og lignende).
  • Rått kjøtt, gravet kjøtt, tartar, og speket kjøtt, som for eksempel spekepølse og morrpølse.

Leger bør være oppmerksomme på symptomer

Leger bør være oppmerksomme på symptomer som er forenlig med listeriose hos pasienter i risikogruppene.

Det har ingen hensikt å ta prøve for listeriose hos personer som har spist risikomat og som er urolig for å ha blitt smittet, dersom de ikke har symptomer.

Produksjonshygienisk problem

Listeriabakteriene finnes naturlig i miljøet, og kan av og til være årsak til sykdom hos både dyr og mennesker. Listeria er i hovedsak et produksjonshygienisk problem i matvirksomheter, relatert til ufullstendige barrierer mellom rent og urent område, uheldige rutiner og problemer med vask og renhold av utstyr og lokaler.

Fire tidligere utbrudd av listeriose er beskrevet i Norge, der rakfisk, økologisk camembertost, og kjøttpålegg var de mistenkte årsakene til listeriasmitte.