Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Påvist tilfelle av meslinger i Oslo»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Påvist tilfelle av meslinger i Oslo

Nyhet

Påvist et tilfelle av meslinger i Oslo

Publisert

Det er 26. april påvist et tilfelle av meslinger i Oslo. Personen ble smittet i Europa.  De som kan ha vært utsatt for smitte er blitt kontaktet.  Det gjelder spesielt passasjerene som reiste med Norwegian flyet DY 1787 fra Lisboa til Oslo 24. april.

illustrasjonsfoto meslingeutslett barn
Illustrasjonsfoto: CDC

Det er 26. april påvist et tilfelle av meslinger i Oslo. Personen ble smittet i Europa.  De som kan ha vært utsatt for smitte er blitt kontaktet.  Det gjelder spesielt passasjerene som reiste med Norwegian flyet DY 1787 fra Lisboa til Oslo 24. april.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Lørdag 27. april vil Oslo legevakt, i Storgata 40, tilby vaksinering (MMR) til eventuelt ubeskyttete passasjerer, for informasjon om dette se Oslo Kommune.

– De fleste i Norge er beskyttet mot meslinger, fordi de har gjennomgått sykdommen eller fordi de er vaksinert. Vaksine mot meslinger ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i Norge i 1969. Personer født før 1960 antas å ha gjennomgått meslinger og er beskyttet. Personer som er født etter 1970 og som har fått vaksinene i barnevaksinasjonsprogrammet er også beskyttet, sier Trude Arnesen overlege ved Folkehelseinstituttet.

Er du usikker på din vaksinasjonsstatus kan du sjekke dette på «Mine vaksiner».

Symptomer på meslinger

For de fleste er det ikke farlig å få meslinger, men sykdommen er svært smittsom og noen få får varige mén. Symptomer på sykdom oppstår som regel 10 til 14 dager etter smitte. Typiske symptomer på meslinger er først feber og forkjølelsesliknende plager som varer i 3-4 dager. Man kan også få noen hvite flekker i munnen. Etter de første dagene blir man gjerne litt bedre, før man på ny får feber og det typiske utslettet viser seg. Det begynner vanligvis bak ørene og sprer seg raskt til hele kroppen.

Personer med typiske symptomer på meslinger bes kontakte lege/fastlege/legevakt telefonisk før de møter opp, dette for å unngå eventuell videre smitte.

– Vaksinen mot meslinger er veldig effektiv. Svært sjelden kan likevel vaksinerte personer bli smittet. Det er tilfellet i denne saken, men da vil som regel sykdommen være mildere, og smittsomheten mindre, sier Trude Arnesen overlege ved Folkehelseinstituttet

Pågående smitte av meslinger i enkelte land i Europa  

På grunn av svært høy vaksinasjonsdekning  i Norge har vi ikke lenger pågående smitte av meslinger innenlands.  I enkelte land i Europa  er vaksinasjonsdekningen langt lavere og en del land har nå pågående smitte. Derfor kan det ved utenlandsreise være aktuelt å fremskynde MMR-vaksinasjon for små barn.