Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Nytt og felles søknadsskjema for forskningsdata»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Nytt og felles søknadsskjema for forskningsdata

Nyhet

Helsedata

Nytt og felles søknadsskjema for forskningsdata

Nå er det mulig å søke om tilgang til forskningsdata fra inntil 47 ulike datakilder fra flere aktører i ett og samme søknadsskjema.

data, tastatur, .jpg

Nå er det mulig å søke om tilgang til forskningsdata fra inntil 47 ulike datakilder fra flere aktører i ett og samme søknadsskjema.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Tidligere måtte du søke om data fra den enkelte datakilde, og ved bruk av data fra flere aktører, måtte du søke hver enkelt av dem. 

Alt på ett sted

Nå kan du søke om forskningsdata på ett felles søknadsskjema på helsedata.no – se "Søk om data" nederst på forsiden.

– Felles søknadsskjema er en første forbedring som vi håper vil gjøre hverdagen enklere for søkere og brukere av helsedata, særlig de som trenger data fra flere kilder samtidig, sier områdedirektør Gun Peggy Strømstad Knudsen ved Folkehelseinstituttet.

På helsedata.no får du veiledning i hvordan søke om data. I denne nye tjenesten er det enkelt å finne ut:

  • hva som finnes av data
  • hva som kreves for å søke
  • hvordan du forbereder og utformer en søknad

Brukervennlig

På helsedata.no kan du logge inn for å opprette  egne variabellister, lagre påbegynte lister og se innsendte søknader.

Foreløpig omfatter det nye søknadsskjemaet 47 datakilder. Kildene er helseregistre og helseundersøkelser som forvaltes av Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og Kreftregisteret. Flere datakilder vil bli inkludert i det felles skjemaet etter hvert.

Søknadsveiledning og oversikt over datakilder som er inkludert i  søknadsskjemaet per i dag finnes på helsedata.no.

Søkere fra utlandet må bruke gammel ordning

Søkere fra utlandet, som ikke har norsk personnummer eller D-nummer, må inntil videre søke etter gammel ordning. De kan søke om helsedata fra Folkehelseinstituttets engelske nettsider.

Fornøyd med lettere tilgang til helsedata

Professor ved Universitetet i Oslo er fornøyd med at han nå kan søke om helsedata fra ett sted og slår et slag for den nye ordningen i to videoer. Nå har Direktoratet for e-helse publisert en film nummer to om den nye nettsiden helsedata.no og det nye søknadsskjemaet.

Her er den nye filmen, der professor Tillmann von Soest ved Psykologiskinstitutt, Universitetet i Oslo viser hvordan forskere kan søke om data via helsedata.no.

Vil få mer tid til å forske

I den forrige forrige videoen uttalte professor Tillmann von Soest at et nytt, felles søknadsskjema kan gjøre hverdagen mye lettere for forskere.

– På den nye nettsiden får vi en god oversikt over forskjellige datakilder og registre som finnes, og kanskje enda viktigere; en veldig god oversikt over alle variabler vi kan bruke, alle typer data som ligger i systemet. Nå kan jeg faktisk bruke bare ett elektronisk system for å søke etter mange typer datakilder og sammenstille dem på en lettere måte i søknadsprosessen, sier von Soest.

Han tror at nettstedet www.helsedata.no vil hjelpe forskerne med å spare tid og ressurser.

– Den tiden kan vi heller bruke på det vi synes er gøy, nemlig det å forske, sier professoren.

Mer informasjon finner du i disse artiklene:

EFFEKTIVISERER SØKNADSPROSESSEN: Ledere i de tre institusjonene, som sammen med Direktoratet for e-helse, effektiviserer prosessen for søknad om helsedata.

Fra venstre direktør Giske Ursin i Kreftregisteret, divisjonsdirektør Jan Arild Lyngstad i Helsedirektoratet og områdedirektør Gun Peggy Strømstad Knudsen i Folkehelseinstituttet.

Foto: Elisabeth Jakobsen, Kreftregisteret..
EFFEKTIVISERER SØKNADSPROSESSEN: Ledere i de tre institusjonene, som sammen med Direktoratet for e-helse, effektiviserer prosessen for søknad om helsedata. Fra venstre direktør Giske Ursin i Kreftregisteret, divisjonsdirektør Jan Arild Lyngstad i Helsedirektoratet og områdedirektør Gun Peggy Strømstad Knudsen i Folkehelseinstituttet. Foto: Elisabeth Jakobsen, Kreftregisteret..