Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Fylkeshelseundersøkelse i Agder»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Fylkeshelseundersøkelse i Agder

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Nyhet

Inviterer til fylkeshelseundersøkelse i Agder

Publisert

Denne uka blir over 60 000 innbyggere i Aust og Vest-Agder invitert til å delta i en fylkeshelseundersøkelse.

Denne uka blir over 60 000 innbyggere i Aust og Vest-Agder invitert til å delta i en fylkeshelseundersøkelse.


De første invitasjonene går ut i dag. De er trukket tilfeldig fra Folkeregisteret og får tilsendt invitasjon på sms og e-post. Til sammen blir 61 500 personer over 18 år invitert.

Trivsel og livskvalitet

Undersøkelsen tar for seg helse, trivsel og andre faktorer som påvirker folkehelsa. Spørreskjemaet inneholder spørsmål om hvor fornøyd du er med nærmiljøet, lokale tilbud og aktiviteter, spørsmål om din fysiske og psykiske helse, om nærmiljø, levevaner, skader og ulykker. 

– I 2019 fikk spørreskjemaet en egen del om livskvalitet. Livskvalitetsspørsmålene inngår nå i alle fylkeshelseundersøkelsene, sier prosjektleder Thomas S. Nilsen ved Folkehelseinstituttet.

Livskvalitet er viktig både for psykisk og fysisk helse, og dermed for folkehelsa i kommunene og fylka.

På slutten av spørreskjemaet kommer det også et sett spørsmål som er utarbeidet spesielt for Agder. Disse spørsmålene handler om barndom, levekår og familieforhold i oppveksten.

«Surt liv på det blide Sørland»

For 26 år siden, i 1993, satte rapporten «Surt liv på det blide Sørland» en støkk i landsdelen. Rapporten dokumenterte at sykdom, bruk av beroligende legemidler og en høy andel uføre karakteriserte landsdelen. I ettertid er ulike tiltak satt inn, men nye rapporter viser at det ikke er tegn til bedring.

– Vi har ikke et godt svar på hvorfor Agder er best i landet til å rekruttere til pillebruk og uførhet. Når vi ikke har et godt svar, er det vanskelig å sette inn gode tiltak. Folkehelseundersøkelsen kan gi oss viktig innsikt, slik at kommunene og fylkeskommunen kan gi bedre løsninger og sette inn "trøkket" der det trengs mest, sier Vegard Nilsen, påtroppende direktør for folkehelse i Vest-Agder fylkeskommune.

– Vi skal bruke undersøkelsen til å gjøre Agder til et bedre sted for innbyggerne, understreker han.

Samarbeid

Fylkeshelseundersøkelsene i Agder er et samarbeid mellom fylkeskommunene og Folkehelseinstituttet.

Rapporten fra fylkeshelseundersøkelsen ventes å være klar vinteren 2020. Sammen med annen kunnskap vil undersøkelsen gi grunnlag for det lokale folkehelsearbeidet i kommunene. 

Godt utprøvd og sikker teknisk løsning

– Den tekniske løsningen er nå godt utprøvd. Vi vet at den fungerer bra, og at den også ivaretar personopplysningene på en sikker måte, sier Nilsen.

For å svare på undersøkelsen logger du deg inn med personlig ID, for eksempel bank-ID eller Min-ID. Skjemaet kan fylles ut enten på mobiltelefon, nettbrett eller PC.

Liknende undersøkelser er gjennomført i Hordaland, Sogn og Fjordane (rapport i 2019), Troms og Finnmark. En pilot er tidligere gjennomført i Agder og Vestfold, den gang ble det sendt ut brev. Nå er undersøkelsen elektronisk og lenke til det elektroniske spørreskjemaet sendes ut med e-post og sms til alle inviterte.

    Kontakt