Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «FHI med bistand til Askøy kommune i anledning vannbårent smitteutbrudd»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • FHI med bistand til Askøy kommune i anledning vannbårent smitteutbrudd

Nyhet

FHI med bistand til Askøy kommune i anledning vannbårent smitteutbrudd

I slutten av forrige uke ble det varslet om et større smitteutbrudd med mistanke om at vann var kilden.

Folkehelseinstituttets team på Askøy bistår kommunen i håndteringen av utbruddet. Foto: FHI
Folkehelseinstituttets team på Askøy bistår kommunen i håndteringen av utbruddet. Foto: FHI

I slutten av forrige uke ble det varslet om et større smitteutbrudd med mistanke om at vann var kilden.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Det ble tidlig klart at et økende antall personer ble syke med symptomer på mage-tarminfeksjon. Kommunen hadde behov for eksperthjelp fra Folkehelseinstituttet. Et team med kompetanse på epidemiologi, vannhygiene og kommunikasjonsarbeid reiste derfor over for å hjelpe til i en krevende situasjon for kommunen.

Første del av teamet ankom pinseaften og jobber fortsatt med etterforskningen av utbruddet. Så langt er det klarlagt at smittekilden til utbruddet er fra vannet, men det er fortsatt ikke fastslått hvordan bakterier har forurenset vannet i ledningsnettet.

Formålet med bistanden er først og fremst for å finne årsaken til utbruddet, kartlegge omfanget av utbruddet og følge opp utviklingen av utbruddet og effekten av tiltak som er iverksatt. I samarbeid med Mattilsynet gjøres intervjuer og spørreundersøkelser i befolkningen, og dataene blir analysert.

– En kartlegging av sykdomsforløpet og spredningen er viktig for å kunne gjøre en målrettet sporing i hva som var årsaken til forurensning i den mistenkte vannkilden. Vi må belyse saken med relevant informasjon på både sykdom og miljø, og kan gjøre dette ved epidemiologiske analyser, sier seniorrådgiver Emily MacDonald.

Vannbårne utbrudd har det til felles at de kan oppstå raskt, og mange personer kan bli eksponert og syke på kort tid. Selv om alle sykdomsutbrudd har ulike sider, får man erfaringsmessig ofte en bedre oversikt i løpet av de første ukene etter man startet forebyggende tiltak og kartlegginger. FHI bistår fortsatt kommunen med råd og utbruddsetterforskning.