Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Falske rabiesvaksiner i omløp på Filippinene»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Falske rabiesvaksiner i omløp på Filippinene

Nyhet

Falske rabiesvaksiner i omløp på Filippinene

Publisert

Verdens helseorganisasjon (WHO) varslet 16. juli at de har identifisert falske rabiesvaksiner i omløp på Filippinene. Reisende til Filippinene bør vurdere rabiesvaksine før avreise og være spesielt forsiktig med kontakt med dyr under oppholdet. Dersom man er utsatt for mulig rabiessmitte, bør man følge råd fra Folkehelseinstituttet.

Hetteglass med sprøyte
Hetteglass med sprøyte. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Verdens helseorganisasjon (WHO) varslet 16. juli at de har identifisert falske rabiesvaksiner i omløp på Filippinene. Reisende til Filippinene bør vurdere rabiesvaksine før avreise og være spesielt forsiktig med kontakt med dyr under oppholdet. Dersom man er utsatt for mulig rabiessmitte, bør man følge råd fra Folkehelseinstituttet.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

WHO angir at de har oppdaget falske versjoner av rabiesvaksinene Verorab, Rabipur, og Speeda, samt av rabiesimmunglobulinet Equirab på Filippinene. Undersøkelser pågår for å bestemme innholdet i vaksinene, men det er ikke rapportert om bivirkninger etter bruk av de forfalskede produktene. Det er heller ikke rapportert om tilfeller av rabies etter bruk av disse vaksinene. Det er uklart hvor stort omfanget av falske vaksiner er på Filippinene. Det er for tiden mangel på rabiesvaksine i landet, og dette kan være en av årsakene til at det nå er et marked for produksjon og omsetning av falske vaksiner der. I følge WHO er falsk rabiesvaksine kun rapportert på Filippinene.

Råd ved reise til Filippinene

Folkehelseinstituttet anbefaler å ha lav terskel for å vaksinere seg mot rabies før reise til Filippinene. På reisen bør man unngå å klappe eller ha nærkontakt med dyr. Hvis man blir bitt, kloret eller slikket på slimhinne eller skadet hud av dyr på Filippinene, bør man umiddelbart rengjøre såret og oppsøke legehjelp. Forsikringsselskapene kan gi råd om hvilke klinikker man bør oppsøke for behandling. Ved å bruke anbefalte klinikker vil man trolig redusere risikoen for å få falske vaksiner. Etter hjemkomst anbefaler Folkehelseinstituttet at man likevel kontakter norsk helsevesen for å vurdere ytterlige behandling. Dette gjelder også de som siste året har blitt vaksinert og fått immunglobulinbehandling for rabies etter mulig rabiessmitte på Filippinene. Folkehelseinstituttet tilbyr råd til helsepersonell om oppfølgingen av slike pasienter.

– Vaksinasjon før reise er aktuelt ved reise til områder hvor rabies er utbredt, og hvor medisinsk behandling ikke er raskt tilgjengelig. I tillegg bør personer som skal delta i aktiviteter med risiko for dyrebitt i slike områder vurdere vaksine før avreise. Barn kan komme i kontakt med smitteførende dyr uten at foreldrene får kjennskap til det, og bør også vurdere vaksine før opphold i slike områder, sier lege Helena Niemi Eide ved Folkehelseinstituttet.

Om rabies

Rabies er en alvorlig virussykdom som angriper nervesystemet. Mennesker smittes oftest gjennom hundebitt, men kan også smittes av bitt fra andre dyr som flaggermus, katt og ape. Filippinene er ett av landene i verden med flest tilfeller av rabies hos mennesker, med om lag 200 – 250 tilfeller årlig.

Det er svært sjeldent turister blir smittet av rabies, men dersom man blir bitt, kloret eller slikket på slimhinne eller skadet hud av dyr i områder der rabies forekommer, må man starte behandling raskt. Dette gjelder både om man har tatt rabiesvaksine før avreise eller ikke. Behandling består av rengjøring av sår, rabiesvaksine og eventuelt rabiesimmunglobulin (antistoffer).