Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Fakta om campylobacter»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Fakta om campylobacter

Nyhet

Fakta om campylobacter

Publisert

Campylobacter er en bakterie som kan gi diaresykdom hos mennesker. Mennesker blir smittet gjennom forurenset mat eller vann, eller ved kontakt med smittede dyr eller fugler. Sykdommen går som regel over av seg selv etter om lag en ukes tid.

rent vann
Foto: Colourbox.com

Campylobacter er en bakterie som kan gi diaresykdom hos mennesker. Mennesker blir smittet gjennom forurenset mat eller vann, eller ved kontakt med smittede dyr eller fugler. Sykdommen går som regel over av seg selv etter om lag en ukes tid.


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Bakterien campylobacter er påvist hos pasientene som har vært innlagt på Haukeland sykehus i forbindelse med det vannbårne utbruddet på Askøy. Campylobacter-infeksjoner er de vanligst rapporterte mage-tarm-infeksjonene i Norge, og i 2018 ble det meldt rundt 3600 tilfeller til Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

Sykdommen gir diare og magesmerter, og går i de aller fleste tilfeller over av seg selv etter om lag en ukes tid. Enkelte pasienter kan ha et lengre sykdomsforløp hvor symptomene kommer tilbake noen dager etter at man har begynt å bli bedre. I sjeldne tilfeller kan noen få leddbetennelse (reaktiv artritt) eller Guillain-Barré-syndrom. Det er svært sjelden personer dør av campylobacter.

Utbrudd med campylobacterinfeksjoner

Campylobacter smitter hovedsakelig via mat og vann, og kan også smitte direkte fra dyr. Campylobacter er den vanligste bakterielle årsaken til vannbårne utbrudd i Norge. Sist gang vi hadde et større campylobacterutbrudd i Norge var på Røros i 2007, hvor om lag 1500 personer var syke.  

Vannbårne utbrudd har potensiale til å bli store, fordi forurensning av vannet kan ramme mange mennesker samtidig. Hvor mange som blir syke vil avhenge av mange faktorer, som hvor mange som eksponeres for det forurensede vannet, hvor mye forurensning det er i vannet, og immunologiske faktorer hos de som utsettes for smitte.

Viktig med håndvask

Campylobacter smitter sjelden fra person til person. Likevel er god personlig hygiene viktig for å forebygge smitte. Dette vil først og fremst si grundig håndvask i forbindelse med toalettbesøk og tilberedning av mat. Sykehusinnleggelse eller antibiotikabehandling er kun aktuelt ved alvorlig sykdomsforløp eller svært sterke plager.

Mer: