Hopp til innhold

Nyhet

Enkelte stillehavsøyer krever dokumentert meslingvaksinasjon før innreise

Publisert Oppdatert

På Amerikansk Samoa, Marshalløyene, Solomonøyene og Tokelau er det innført visse krav om dokumentert meslingvaksinasjon før innreise. Dette er for å unngå spredning av meslinger i øybefolkningen.

reisevaksiner_COLOURBOX22109915.jpg

På Amerikansk Samoa, Marshalløyene, Solomonøyene og Tokelau er det innført visse krav om dokumentert meslingvaksinasjon før innreise. Dette er for å unngå spredning av meslinger i øybefolkningen.


Det pågår nå utbrudd av meslinger i enkelte øystater i Stillehavet (Samoa, Tonga, Fiji), og i nærliggende land (Australia, New Zealand, Filippinene).

For å unngå større meslingutbrudd er det på Amerikansk Samoa, Marshalløyene, Solomonøyene og Tokelau innført krav til dokumentert meslingvaksinasjon eller immunitet etter gjennomgått meslingsykdom. Besøkende som ikke kan vise slik dokumentasjon, kan bli nektet innreise. 

Meslinger har vært borte fra stillehavsøyene i flere år. På enkelte øyer er vaksinasjonsdekningen lav, og befolkningen er derfor sårbar for spredning av meslinger.

Folkehelseinstituttet anbefaler vaksinasjon mot meslinger for alle voksne som ikke er vaksinert, eller som ikke har gjennomgått sykdommen. Alle som har vært syke med meslinger, er beskyttet mot meslinger for resten av livet.

I Norge har de fleste som er født før 1960, gjennomgått sykdommen. Meslingvaksine ble introdusert i barnevaksinasjonsprogrammet i 1969. Blant de som er født mellom 1960 og 1969 kan det derfor være noen som verken er vaksinert eller vært syke, og som derfor er ubeskyttet mot smitte. 

Reisende kan få oversikt over sine vaksinasjoner som er registrert i det nasjonale vaksinasjonsregisteret SYSVAK gjennom vaksinetjenesten på helsenorge.no. Vaksinasjonskort kan skrives ut fra nettstedet.

Reisende til Amerikansk Samoa, Marshalløyene, Solomonøyene og Tokelau bør sette seg inn i  kravene fra lokale helsemyndigheter.
 
Les mer om meslingevaksine i Vaksinasjonsveilederen