Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «DNA-analyser bekrefter at Eksotisk miks var årsaken til salmonellautbrudd»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • DNA-analyser bekrefter at Eksotisk miks var årsaken til salmonellautbrudd

Nyhet

DNA-analyser bekrefter at Eksotisk miks var årsaken til salmonellautbrudd

Publisert

Folkehelseinstituttet slår nå fast at salmonellabakterien som ble funnet i produktet "Eksotisk miks" fra Bama er identisk med den som har gjort pasientene syke (utbruddsstammen).

DNA-analyse (illustrasjonsfoto)
DNA-analyse. Foto: Colourbox.com

Folkehelseinstituttet slår nå fast at salmonellabakterien som ble funnet i produktet "Eksotisk miks" fra Bama er identisk med den som har gjort pasientene syke (utbruddsstammen).


Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Det er påvist Salmonella Agbeni med samme DNA-profil (utbruddsstamme) i tre prøver av den tørkede fruktmiksen "Eksotisk miks" fra Bama. 

Så langt er det bekreftet at 39 personer har blitt smittet med utbruddsstammen, i tillegg avventer vi analyseresultater for ytterligere seks personer som mistenkes å tilhøre utbruddet

– Det er forventet at vi kan bli informert om flere tilfeller selv om produktet er trukket fra markedet. Det tar normalt noen dager fra man spiser miksen med bakterier til man blir syk, og igjen noe tid før man velger å gå til lege. Det tar også tid fra prøvetaking av de som er syke til vi kan si at personen tilhører utbruddet. Folkehelseinstituttet er trygge på at Eksotisk miks fra BAMA har vært årsaken til salmonella-utbruddet i vinter, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet. 

Fra to uåpnede pakker av Eksotisk miks fra samme parti ble det også påvist Salmonella Gamaba med samme DNA-profil som én pasient i Folkehelseinstituttets database.

Flere produkter er trukket fra markedet

Det mistenkte produktet ble trukket fra markedet 6. mars. I tillegg har produsenten nå trukket flere produkter etter føre-var-prinsippet. Selv om det ikke er noen konkret mistanke til at produktene som nå tilbakekalles inneholder salmonellabakterien, har de sammenfallende råvarepartier med «Eksotisk miks» lot.nr 8291 som ble trukket tidligere.

– At Bama velger å trekke også produkter som inneholder samme råvarer som Eksotisk miks utfra et føre-var prinsipp viser at de tar sitt ansvar på alvor, sier avdelingsdirektør Line Vold.

– Det jobbes fortsatt med å finne ut av hvordan salmonellasmitten har kommet inn i den eksotiske miksen, fortsetter hun. Så langt har analyser av partiet ikke avdekket nøyaktig hvilken ingrediens, eller ingredienser, som er smittekilden. Det jobbes fortsatt med å finne ut av hvordan salmonellasmitten har kommet inn i den eksotiske miksen, men dette arbeidet er komplisert og det er ikke alltid mulig å finne ut av. Italienske matmyndigheter jobber også parallelt med å følge opp den italienske virksomheten som har pakket produktet.

Prøver fra personene er tatt i januar, februar og mars. De er i alderen fra to til 91 år. Median alder er 49 og 17 er menn og 23 er kvinner.

Antall bekreftede og mistenkte tilfeller smittet med Salmonella Agbeni tilhørende utbruddet er fordelt på disse fylkene:

Fylke

Antall tilfeller

Akershus

9

Buskerud

4

Møre og Romsdal

3

Nordland

3

Oslo

4

Rogaland

6

Troms

1

Trøndelag

5

Vest Agder

3

Vestfold

6

Østfold

1

Totalt

45

Symptomer på salmonellose

Salmonellose skyldes infeksjon med bakterien Salmonella. De vanligste symptomene er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuell feber. Diaréen kan i sjeldne tilfeller være langvarig og alvorlig. Salmonellabakterier kan også gi urinveisinfeksjon. Hvert år blir det meldt mellom 900 – 1300 sykdomstilfeller av salmonellose til Folkehelseinstituttet. De fleste personene er smittet i utlandet.

Smittemåte

– Salmonellabakterier smitter i hovedsak gjennom mat. Sammenliknet med de fleste andre land i Europa er forekomsten av salmonella mye lavere blant norske husdyr og norskproduserte næringsmidler. Smitteutbrudd med salmonella er derfor forholdsvis sjelden i Norge. Matvarer som er importerte fra land der salmonella er vanligere enn hos oss utgjør likevel ei smitterisiko, sier Line Vold.

Smitte kan også skje fra person til person og i Norge er det dessuten påvist smittetilfelle fra ville dyr, som fugler og pinnsvin.

Internasjonalt er de vanligste smittekildene kjøttprodukt, særlig svine- og fjørfekjøtt, men også egg, eggprodukt, mjølk, skalldyr, forurensede grønnsaker og krydder kan være en kilde til smitte. Smitte kan også skje fra husdyr, inkludert kjæledyr som hund, katt, fugler og reptiler. I tillegg kan det skje smitteoverføring gjennom ikke-desinfisert drikkevatn.

Forebyggende tiltak

God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltid er generelt viktig for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré. Dersom du har diaré, bør du unngå å lage mat til andre.

Flere gode råd for å forebygge smitte fra mat eller vann finner du i artikkelen Hva kan smitte gjennom mat og vann?

Mer om salmonella i Smittevernveilederen